”Omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer”, filmul distins cu şapte Oscaruri care ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare”, avertizează secertarul general al ONU, care trage un nou semnal de alarmă cu privire la ”războiul nuclear”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne reunim azi într-un moment în care tensiunile geopolitice şi neîncrederea au ridicat riscul războiului nuclear la cel mai înalt nivel de mai multe zeci de ani”, a subliniat Antonio Guterres într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema neproliferării, organizată de Japonia.

”Ceasul apocalipsei se învârte, iar tic-tacul său încăpăţânat răsună în toate urechile”, a adăugat el.

La Hollywood, filmul lui Christopher Nolan, ”Oppenheimer”, ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare unor milioane de oameni în întreaga lume”, a declarat secretarul general al ONU.

Însă ”omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer. Toate aceste voci, toate aceste avertismente, toţi aceşti supravieţuitori imploră lumea să se îndepărteze de prăpastia către care zoreşte”.

”Oppenheimer” reface momentele-cheie ale vieţii lui Robert Oppenheimer, fizicianul care a făcut planeta să intre în era nucleară, precipitând sfârşitul celui de-al Dilea Război Mondial, când Statele Unite au lansat bombe atomice la Hiroshima şi Nagasaki.

Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o nouă cursă a înarmării nucleare.

”Instrumentele războiului fac obiectul unor investiţii mult mai importante decât instrumentele păcii. Ţările înghit resurse considerabile în noi thenologii nucleare mortale şi extind ameninţarea la noi domenii”, a deplâns el.

”Iar unele declaraţii au evocat perspectiva unei dezlănţuiri a infernului nuclear, ameninţări pe care noi trebuie să le denunţăm sus şi tare”, a subliniat el, fără să numească vreo ţară.

”Azi, aceste arme câştigă în putere, în rază şi în furtivitate. Este de ajuns o decizie proastă, o greşeală de apreciere, o acţiune pripită pentru ca să aibă loc a lansare accidentală”, a avertizat el.

În contextul în care Consiliul de Securitate al ONU nu a fost niciodată mai împărţit, Antonio Guterres a îndemnat la ”recunoaşterea faptului că numai acţionând mână în mână vom putea eradica riscul unui holocaust nuclear”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.