Liderii străini şi alţi oficiali au reacţionat la rezultatul alegerilor de sâmbătă din Taiwan, câştigate de candidatul la preşedinţie al Partidului Democrat Progresist (DPP), Lai Ching-te. Partidul lui Lai susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BIROUL PENTRU AFACERI DIN TAIWAN AL CHINEI

Biroul de Afaceri din Taiwan al Chinei a declarat că victoria lui Lai nu va schimba peisajul de bază al relaţiilor din strâmtoare.

Într-o declaraţie difuzată de agenţia de presă Xinhua, Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al biroului, a afirmat că rezultatele au arătat că Partidul Democrat Progresist nu poate reprezenta opinia publică principală de pe insulă.

PREŞEDINTELE SUA JOE BIDEN

”Nu susţinem independenţa”, a spus Biden, când a fost solicitat să reacţioneze la alegerile de sâmbătă.

Cu câteva ore înainte de deschiderea scrutinului, Washingtonul a avertizat că ”ar fi inacceptabil” ca ”orice” ţară să se amestece în alegeri.

SECRETARUL DE STAT AL SUA ANTHONY BLINKEN

Blinken l-a felicitat pe Lai pentru victoria sa şi pe oamenii din Taiwan pentru ”demonstrarea puterii sistemului lor democratic robust şi a procesului electoral”.

Principalul diplomat american a continuat să reafirme politica SUA de a dori pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, precum şi relaţii între Beijing şi Taipei care sunt ”libere de constrângere şi presiune”.

”Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Dr. Lai şi liderii tuturor părţilor din Taiwan pentru a promova interesele şi valorile noastre comune şi pentru a promova relaţia noastră neoficială de lungă durată, în concordanţă cu politica SUA, o singură China. Suntem încrezători că Taiwan va continua să servească drept exemplu pentru toţi cei care luptă pentru libertate, democraţie şi prosperitate”, se arată în declaraţia acestuia.

MINISTRUL DE EXTERNE BRITANIC DAVID CAMERON

Cameron l-a felicitat pe Lai şi DPP pentru victorie şi a spus că speră că Taiwanul şi China îşi vor reînnoi eforturile pentru a rezolva diferenţele în mod paşnic.

”Alegerile de astăzi sunt o dovadă a democraţiei vibrante din Taiwan. Sper că cele două părţi ale strâmtorii Taiwan îşi vor reînnoi eforturile pentru a rezolva diferenţele în mod paşnic, printr-un dialog constructiv, fără ameninţarea sau utilizarea forţei sau constrângerii”, a spus el într-o declaraţie.

MINISTRUL DE EXTERNE JAPONEZ YOKO KAMIKAWA

Japonia a oferit felicitări pentru alegerea lui Lai şi pentru votul fără probleme, a declarat ministrul de Externe Yoko Kamikawa, într-o declaraţie.

”Ne aşteptăm ca problema din jurul Taiwanului să fie rezolvată paşnic, prin dialog, contribuind astfel la pacea şi stabilitatea în regiune”, se arată în declaraţie.

”Pentru Japonia, Taiwanul este un partener extrem de crucial şi un prieten important, cu care împărtăşeşte valori fundamentale şi se bucură de relaţii economice strânse şi de schimburi interpersonale”, a spus acesta, reluând afirmaţiile obişnuite ale Japoniei despre Taiwan.

MINISTERUL DE EXTERNE RUS

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, comentând după vot, a declarat că Moscova continuă să privească Taiwanul ca parte integrantă a Chinei.

PREŞEDINTELE CAMEREI INFERIOARE A PARLAMENTULUI A FRANŢEI, YAEL BRAUN-PIVET

”Îl felicit pe @ChingteLai, pentru alegerea sa ca preşedinte al #Taiwan. Toate cele mai bune urări democraţiei taiwaneze şi alegătorilor săi, dintre care mulţi merg la vot. Mai mult decât oricând, trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru apărarea legii şi păcii peste Strâmtoare”, a spus Braun-Pivet într-o postare pe X.

MINISTERUL FEDERAL DE EXTERNE AL GERMANIEI

Biroul Federal de Externe al Germaniei i-a felicitat duminică pe aleşii, pe toţi alegătorii şi candidaţii care au participat la alegerile din Taiwan.

”Germania are relaţii strânse şi bune cu Taiwanul în multe sectoare şi doreşte să le extindă în cadrul politicii sale de o singură China”, a spus biroul de externe într-un comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.