Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene afirmă că în nu se raportează suficient de mult cazurile de rasism din Poliţie, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un nou raport, agenţia, cu sediul la Viena, a declarat că majoritatea ţărilor UE "nu au surse oficiale de date privind incidentele rasiste şi discriminarea în care este implicată poliţia".

Potrivit acesteia, doar câteva ţări au înregistrat separat incidentele de rasism din partea Poliţiei.

Dintre acestea, doar Germania, Republica Cehă şi Ţările de Jos publică aceste date.

Raportul se bazează pe cercetările anterioare ale FRA, care arată că poliţia opreşte cel mai adesea bărbaţi tineri, minorităţi etnice, musulmani sau persoane care nu se identifică ca fiind heterosexuale.

"Numărul incidentelor de rasism poliţienesc înregistrate oficial este foarte mic", se arată în raport. "Acest lucru face imposibilă evaluarea prevalenţei acestei probleme", a adăugat instituţia.

În 2020, se arată în raport, Republica Cehă a înregistrat o singură investigaţie a forţelor de securitate pentru infracţiuni motivate de ură sau infracţiuni cu un fundal extremist.

În 2020 şi 2021, Danemarca a înregistrat 12 incidente, iar Grecia a înregistrat 25 de incidente.

Raportul arată că numărul scăzut de cazuri înregistrate nu înseamnă că "poliţia rasistă nu există" şi a subliniat dovezile din sondaje, rapoarte din mass-media şi organizaţii ale societăţii civile. FRA a precizat că, în ultimii ani, în UE, mai multe persoane cu origini etnice minoritare au fost împuşcate mortal "în urma unor interacţiuni cu Poliţia".

Aceasta s-a referit la o serie de incidente violente din Grecia, în care au fost implicaţi ofiţeri de poliţie şi băieţi şi bărbaţi de etnie romă, care au stârnit un val de proteste publice.

Potrivit raportului, într-un caz din 2022, poliţia greacă a împuşcat mortal un băiat de 16 ani de etnie romă în timpul unei urmăriri în care acesta nu ar fi plătit o factură de benzină de 20 de euro.

În Portugalia, raportul precizează că şapte ofiţeri de poliţie vor fi judecaţi, fiind acuzaţi că au bătut migranţi din Nepal, Bangladesh şi Pakistan.

"Rasismul în activitatea poliţienească are efecte de anvergură, alimentând excluziunea socială şi subminând încrederea în forţele de poliţie", a declarat FRA.

Agenţia a făcut apel la ţările UE să facă mai mult pentru a raporta şi înregistra sistematic incidentele rasiste ale poliţiei. Agenţia a afirmat că toate ţările UE ar trebui să consolideze legislaţia naţională împotriva "discriminării rasiale şi etnice şi a rasismului".

De asemenea, în raport se menţionează că, deşi majoritatea ţărilor europene au organe de supraveghere a Poliţiei, multe dintre acestea nu sunt independente.

Raportul solicită ţărilor să sporească diversitatea în cadrul forţelor de poliţie.

În 2022, FRA a realizat un sondaj în rândul persoanelor de origine africană din 13 ţări ale UE cu privire la faptul că au fost oprite de poliţie.

Acesta a constatat că cel mai mare număr de persoane de origine africană oprite au fost în Austria, urmată de Germania şi Irlanda.

Aceasta a precizat că mai mulţi bărbaţi au raportat că au fost opriţi decât femei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.