Vladimir Putin a fost reales duminică încă şase ani la Kremlin, în al cincilea mandat, cu 87% dintre voturile exprimate, un ”record”, potrivit Comisiei Electorale, o victorie condamnată în avans în Occident de Charles Michel sau Emmanuel Macron, dar salutată între alţii de China, Coreea de Nord, Venezuela sau Cuba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Transmit felicitările mele poporului frate al Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin, pentru extraordinara sa victorie”, salută luni  pe X preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro, care consideră procesul electoral ”impecabil”.

Represiunea opozanţilor nu a fost niciodată mai puternică în Rusia decât în această campanie şi a culminat cu moartea opozantului Aleksei Navalnîi într-o închisoare în Arctica.

Beijingul l-a felicitat pe Vladimir Putin, iar această victorie dovedeşte ”susţinerea deplină” a ruşilor, consideră preşedintele chinez Xi Jinping.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, se declară convins că ”sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi preşedintelui (Vladimir) Putin, relaţiile între China şi Rusia vor continua să progreseze” în următorii ani.

China şi Rusia sunt ”parteneri de cooperare strategică globală”, consideră el şi aminteşte că în 2024 se împlinesc 75 de ani de relaţii diplomatice chinezo-ruse.

Iranul salută o ”victorie solidă” a lui Vladimir Putin, iar liderii din Nicaragua, Cuba şi Bolivia i-au transmis mesaje de felicitare călduroasă cu ocazia realegerii.

Bolivianul Luis Arce salută o ”victorie strălucitoare care reafrmă unitatea curajosului popor rus în jurul suveranităţii sale şi dezvoltării constante”.

Cubanezul Miguel Diaz-Canel, care conduce insula comunistă din 2019, apreciază pe X că Vladimir Putin reprezintă ”un exemplu” prin modul în care gestionează Rusia.

”În calitate de preşedintă a Hondurasului şi Comunităţii Statelor Americii Latine şi Caraibelor (CELAC), transmit un mesaj de felicitare preşedintelui Vladimir Putin pentru victoria sa convingătoare în alegerile ruse”, a anunţat într-un comunicat preşedinta Hondurasului Xiomara Castro.

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin, dar şi preşedintele tadjic Emomali Rakhmon.

”Din suflet, vă felicit pentru victoria electorală. Rezultatele votului sunt o nouă ilustrare a influenţei dumneavostră politice şi a susţinerii largi a societăţii ruse a orientării dumneavoastră politice vizând asigurarea dezvoltării economice şi sociale durabile a ţării şi consolidarea poziţiei sale pe scena mondială”, scrie el într-un comunicat.

Acest rezultat nu a fost primit cu acelaşi entuzoasm de Volodimir Zelenski, a cărui ţară se află în război cu Rusia de peste doi ani.

El consideră că omologul său rus este un om ”beat de putere” care vrea să ”domnească etern”.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron deplânge absenţa unor alegeri ”libere şi corecte” în Rusia.

Statele Unite critică organizarea acestui scrutin în teritorii din Ucraina ocupate de Rusia.

Franţa deplânge luni faptul că ”condiţiile unor alegeri libere, pluraliste şi democratice” nu au fost încă o dată întrunite în Rusia.

Ministerul francez de Externe salută ”curajul multor cetăţeni ruşi care şi-au manifestat în mod paşnic opoziţia faţă de această aducere atingere drepturilor lor politice fundamentale”.

O reacţie a lui Emmanuel Macron nu este de aşteptat, după ce şeful statului francez a declarat sâmbără că ”moartea lui Aleksei Navalnîi şi interzicerea tuturor opozanţilor acestuia fac să nu putem felicita pe cineva ales după moartea celor care au luptat pentru pluralism în Rusia”.

Emmanuel Macron a declarat într-un interviu televizat, difuzat în Ucraina, că dacă Vladimir Putin îl va suna, va răspunde la telefon, pentru că este ”responsabilitatea” sa.

Vladimir Putin, care ştie că este criticat în Occident din cauza reducerii opoziţiei la tăcere, s-a adresat criticilor după anunţarea rezultatului.

”Nu contează cine sau cât de mult vrea să ne intimideze, cine sau cât de mult vrea să ne zdrobească voinţa sau conştiinţa. Nimeni nu a reuşit să facă aşa ceva în istorie. Asta nu funcţionează azi şi nu va funcţiona în viitor”, a declarat el.

Liderul de la Kremlin urmează să rămână la putere până în 2036.

Organizarea alegerilor prezidenţiale ruse în terirorii ocupate sau anexate de Rusia a fost denunţată de ONU.

”Secretarul general (al ONU Antonio Guterres) condamnă eforturilor Federaţiei ruse de a-şi organiza alegerile prezidenţiale în regiuni din Ucraina ocupată de către Federaţia rusă. El aminteşte că încercări ilegale de anexare a unor teritoritorii din Ucraina nu au validitate în dreptul internaţional”, a anunţat un purtător de cuvânt, Stephane Dujarric.

”Potrivit dreptului internaţional, puterea ocupantă - în acest caz Federaţia rusă - este obligată să respecte legile Ucrainei în teritoriile ocupate”, a insitat el.

Aproximativ 50 de state, între care Statele Unite, Franţa, Regatul Unit, Japonia, Australia şi Coreea de Sud, ”condamnă în cei mai puternici termeni” organizarea alegerilor prezidenţiale ruse în aceste teritorii ocupate, într-o ”Declaraţie comună”.

Polonia, care a cunoscut ocupaţia rusă, a denunţat un scrutin care nu este ”legal, liber şi echitabil” şi ”context de represiuni dure” în care s-au desfăşurat alegerile.

Ministerul german de Externe aprecia duminică după-amiaza că rezultatul alegerilor ruse ”nu va surprinde pe nimeni” şi a adunţat nişte ”pseudo-alegeri”.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel l-a felicitat ironic vineri, înaintea alegerilor, pe ”Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare în alegeri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.