Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forţele ruseşti îşi îmbunătăţesc poziţiile în fiecare zi de-a lungul frontului din Ucraina, în toate direcţiile, şi că înaintarea se desfăşoară conform planului. La rândul său, Ministerul Apărării a anunţat că forţele sale au preluat controlul asupra a încă două aşezări din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) şi una din regiunea Zaporojie (sud), continuând seria de câştiguri teritoriale treptate care au alarmat Kievul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a împins forţele ucrainene înapoi în diferite puncte în ultimele luni, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

În cadrul unei întâlniri la Kremlin cu noul ministru al apărării, Andrei Belousov, cu noul secretar al Consiliului de Securitate, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, şi cu mai mulţi generali de rang înalt, Putin a declarat că activitatea militarilor ruşi "se desfăşoară conform planului" aprobat de Statul Major General.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Cu cât lucraţi mai eficient pe linia frontului, cu atât mai multe şanse avem să rezolvăm această problemă pe cale paşnică", le-a spus Putin generalilor. "Este ceea ce ne-am străduit mereu să facem şi am vorbit mereu despre asta", a afirmat liderul de la Kremlin, proaspăt învestit cu al cincilea mandat prezidenţial.

Forţele ruseşti au deschis luna aceasta un nou front în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraş ca mărime din Ucraina, obligând Ucraina să aducă în grabă soldaţi din alte părţi ale liniei frontului.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a preluat controlul asupra altor două aşezări din regiunea ucraineană Harkov, din nord-estul ţării, şi asupra uneia din regiunea Zaporojie, în sud.

PUTIN ÎL LAUDĂ PE BELOUSOV

Putin i-a mulţumit lui Şoigu pentru activitatea sa anterioară în calitate de ministru al apărării. El a declarat că "multe lucruri nu erau clare înainte de izbucnirea ostilităţilor" şi a spus că Şoigu îl va ajuta să gestioneze domeniile militare şi de securitate ale statului.

Putin a declarat că l-a numit pe Belousov - care era îmbrăcat în costum civil - din cauza creşterii cheltuielilor pentru apărare şi securitate care, potrivit acestuia, se vor ridica la 8,7% din produsul intern brut sau chiar puţin mai mult. Această cifră este încă sub nivelul sovietic de 13% de la mijlocul anilor 1980. "Cu siguranţă nu este 13%, aşa cum a fost cazul în Uniunea Sovietică, dar este totuşi o sumă solidă, este o resursă mare şi trebuie să o folosim foarte atent şi eficient", a explicat Putin. "Această relaţie dintre "tun" şi "unt" ar trebui să fie integrată organic în strategia generală de dezvoltare a statului rus", a spus el într-un joc de cuvinte.

Putin l-a lăudat apoi pe Belousov pentru experienţa sa economică şi pentru că a lucrat la dezvoltarea dronelor şi a altor vehicule fără pilot.

FĂRĂ SCHIMBĂRI ÎN STATUL MAJOR

Liderul rus a declarat că nu vor exista schimbări în Statul Major al armatei. Şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, a participat şi el la întâlnire.

"Vreau ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea. Această unitate de muncă pentru luptă s-a dezvoltat, funcţionează ritmic, operează cu succes şi nu este de aşteptat nicio schimbare aici", a punctat Putin referinu-se la Statul Major General.

NOI CUCERIRI TERITORIALE

Forţele Moscovei au pătruns luna aceasta în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraş ca mărime din Ucraina, în ceea ce analiştii militari occidentali consideră că ar putea fi o încercare de a crea o aşa-numită zonă tampon pentru a încerca să protejeze regiunea Belgorod, vecină cu Rusia, de bombardamentele şi incursiunile ucrainene.

Ministerul Apărării a precizat într-un comunicat că unităţi din gruparea militară "Nord" a Rusiei au capturat aşezările Hlîboke şi Lukîanţi din regiunea Harkov după lupte intense şi au avansat "adânc în apărarea inamicului".

Ministerul a vorbit despre lupte grele şi în alte părţi ale regiunii Harkov, unde a declarat că forţele ruse au respins trei contraatacuri ucrainene.

ARMATA UCRAINEANĂ RECUNOAŞTE CĂ S-A RETRAS ÎN POZIŢII MAI AVANTAJOASE ÎN HARKOV, DAR NEAGĂ CUCERIREA ROBOTÎNE

Armata ucraineană a declarat marţi seara că trupele sale s-au retras pe poziţii "mai avantajoase" în două zone din regiunea Harkov. Aceasta a precizat că retragerea a fost "o consecinţă a focului inamic şi a acţiunilor de asalt" şi "pentru a păstra vieţile militarilor şi a evita pierderile".

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţi din gruparea sa militară "Dnepr" au făcut, de asemenea, progrese în sud, preluând controlul total al aşezării Robotîne din regiunea Zaporojie. Armata ucraineană a respins însă afirmaţia rusă cu privire la Robotîne. "Această informaţie nu este adevărată", a declarat Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al armatei, citat de agenţia Ukrinform.

Statul Major ucrainean a declarat miercuri că trupele sale au respins trei atacuri ruseşti în direcţia Robotîne.

Rusia a declarat că apărarea sa aeriană a doborât, de asemenea, un avion de război ucrainean MiG-29, împreună cu 40 de drone şi o serie de rachete de fabricaţie americană.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.