Preşedintele Juan Manuel Santos a declarat vineri că distingerea sa cu premiul Nobel pentru Pace va ajuta la continuarea procesului de pace din ţara sud-americană, după ce alegătorii columbieni au respins prin referendum acordul de pace semnat cu rebelii de extremă-stânga de la Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC). Comitetul Nobel l-a laureat pe preşedintele columbian ”pentru eforturile sale hotărâte de a pune capăt războiului civil de peste jumătate de veac”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este cu adevărat compleşit. Este extrem de recunoscător. El susţine că acest premiu are o importanţă inestimabilă pentru a împinge înainte procesul de pace din Columbia”, a declarat Olav Njoelstad, după ce a discutat telefonic cu liderul Santos.

Preşedintele Juan Manuel Santos a devenit noul laureat la premiul Nobel pentru Pace, după ce a încheiat un acord de pace cu luptătorii de gherilă de la FARC, care a fost însă respins de alegătorii columbieni la limită în cadru unui referendum naţional. Columbienii sunt nemulţumiţi că rebelii de extremă-stânga nu vor fi judecaţi pentru crimele comise în peste jumătate de veac de conflict civil, însă armistiţiul rezistă în ciuda respingerii acordului de pace.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Peste 260.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în lungul conflict armat, care reprezintă una dintre ultimele rămăşiţe ale Războiului Rece. Între timp, şase milioane de persoane au fost strămutate din loc ca urmare a ciocnirilor sângeroase dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

De asemenea, statul sud-american este bogat în ţiţei, cărbune, aur şi cafea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.