Premierul armean Nikol Paşinian consideră că un nou război între Armenia şi Azerbaidjan este ”foarte probabil” şi acuză Baku de faptul că comite un ”genocid” al armenilor în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, supusă de luni de zile unei blocade azere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atât timp cât un tratat de pace nu a fost semnat şi cât un astfel de tratat nu a fost ratificat de către parlamentele celor două ţări, bineînţeles, un (nou) război (cu Azerbaidjanul) este foarte probabil”, avertizează Nikol Paşinian.

Armen ia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie cu scopul de a prelua controlul asupra enclavei Nagorno Karabah.

Ultimul război, în 2020, a condus la o înfrângere armeană, câştiguri teritoriale azere şi un armistiţiu fragil.

Tensiunile au crescut la începutul lui iulie, când Azerbaidjanul a închis, sub diverse pretexte, circulaţia pe Coridorul Latchine - singurul drum care leagă Nagorno Karabah şi Armenia.

Această blocadă a creat o gravă criză umanitară în enclavă - cu populaţie majoritar armeană -, prin penurii de hrană şi medicamente şi tăieri frecvente ale curentului electric.

”O POLITICĂ DE EPURARE ETNICĂ”

”Nu este vorba despre un genocid în pregătire, ci despre un genocid care este în desfăşurare”, acuză Nikol Paşinian.

El acuză armata azeră de crearea unui ”ghetou” în Nagorno Karabah.

Ultima rundă a unor negocieri de pace, care a avut loc la 15 iulie, la Bruxelles, nu a condus la vreum progres major.

Nikol Paşinian îndeamnă Occidentul şi Rusia să exercite presiuni sporite asupra Baku, în vederea unei ridicări a blocadei.

”Potrivit logicii anumitor cercuri occidentale, Rusia nu răspunde tuturor aşteptărilor noastre pentru că ea nu-şi îndeplineşte obligaţiile, însă Rusia ne spune acelaşi lucru despre Occident”, se plânge el.

Nikol Paşinian acuză că negocierile între cei doi rivali sunt obstrucţionate de ”retorica agresivă şi discursul urii al Azerbaidjanului faţă de armeni”.

El acuză Baku de faptul că poartă o ”politică de eputrare etnică”.

Această enclavă a făcut obiectul unui război la prăbuşirea URSS, în anii '90, soldat cu moartea a 30.000 de oameni.

Războiul din 2020 s-a solodat cu 6.500 de morţi de ambele părţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.