Polonia a primit primul lot de sisteme de mare mobilitate pentru lansarea rachetelor de artilerie, cunoscute sub numele de HIMARS, pentru a fi desfăşurate în apropierea graniţei cu Rusia, a anunţat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi am făcut acceptanţa pentru HIMARS, echipament care şi-a dovedit eficienţa în luptă, în mâinile ucrainenilor, oprind invazia rusă", a declarat vicepremierul Mariusz Błaszczak. "Această armă va merge în partea de nord-est a ţării noastre, la Divizia 16 Mecanizată. Sarcina sa va fi de a descuraja agresorul, de a întări armata poloneză pe flancul estic al Poloniei şi pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice", a adăugat Błaszczak.

HIMARS, un sistem montat pe un camion, care poate trage rachete pe o rază de până la 300 de kilometri, transportă o capsulă preîncărcată cu şase rachete ghidate de 227 mm sau o capsulă încărcată cu o rachetă tactică.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Livrarea primelor lansatoare M142 HIMARS este rezultatul unui acord încheiat de Polonia în februarie 2019 pentru achiziţia unor mai multor astfel de echipamente în "configuraţie americană".

"Negociem un alt acord cu privire la HIMARS. Congresul SUA a aprobat vânzarea a aproape 500 de lansatoare către Polonia", a anunţat Błaszczak. "Vrem să ne asigurăm că, în cadrul acestui nou contract, care este în curs de negociere, coproducţia de HIMARS, atât a lansatoarelor, cât şi a rachetelor, are loc în Polonia", a precizat ministrul polonez.

Livrările care se efectuează în prezent reprezintă primul pas pentru dotarea forţelor armate poloneze cu sisteme de lansatoare multiple de rachete capabile să lovească ţinte la nivel operaţional, adică la câteva sute de kilometri.

"Urmărim ceea ce se întâmplă în Ucraina. Artileria joacă un rol cheie în război, în respingerea invaziei ruseşti. Aşadar, capacitatea de a lovi la mare distanţă este fără îndoială importantă pentru forţele armate poloneze. De aici şi eforturile noastre legate de creşterea acestor capacităţi", a explicat Błaszczak.

Polonia este un aliat cheie al NATO care găzduieşte în prezent mii de trupe americane şi care serveşte, de asemenea, drept centru pentru transferurile de arme occidentale către Ucraina. Membrii serviciilor americane antrenează, de asemenea, trupele ucrainene acolo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.