Parlamentul turc a aprobat duminică în prima dintre cele două lecturi o nouă Constituţie, controversată, care consolidează puterile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ceea ce va conduce la concentrarea puterii în mâinile unui singur om denunţă unii critici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii au aprobat duminică seara ultimele două părţi ale Constituţiei, care are în total 18 articole, în urma unei săptămâni de dezbateri-maraton, începând de la 9 ianuarie, cu şedinţe care au durat uneori până noaptea târziu.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) a obţinut cele 330 de voturi necesare - o majoritate de trei cincimi - în vederea adoptării reformei constituţionale şi trimiterii textului să fie aprobat prin referendum.

Noul text al Constituţiei urmează să fie supus celei de a doua lecturi, în Parlamentul de la Ankara, începând de miercuri, când cele 18 articole vor fi din nou dezbătute unul câte unul.

Dezbaterile au fost dificile, iar săptămâna trecută a avut loc una dintre cele mai dure bătăi în Legislativ din ultimii ani. Parlamentari s-au lovit cu pumnii, unii au ieşit din bătaie plini de sânge, iar unul dintre ei a spus că a fost muşcat de picior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.