Franţa a dezminţit vineri faptul că liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido s-a refugiat în Ambasada sa la Caracas, aşa cum acuză şeful diplomaţiei venezuelene Jorge Arreaza, care a cerut arestarea acestuia, relatează AFP.
”Domnul Juan Guaido nu se află în reşedinţa ambasadorului Franţei la Caracas”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Agnès von der Mühll.
”El nu se află în niciuna dintre incintele noastre” de la Caracas, a subliniat ea, contactată de AFP, relevând că Franţa a ”confirmat acest lucru în mai multe rânduri autortăţilor venezuelene”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul venezuelean de Externe a acuzat joi faptul că opozantul se află în ”Ambasada Franţei” şi că alt opozant, Leopoldo Lopez, s-a refugiat în reşedinţa ambasadorului Spaniei.
”Noi nu putem intra în sediile unei ambasade a vreunei ţări (...) pentru a face astfel încât Justiţia să-i aresteze în forţă”, a adăugat el, referindu-se la inavomabilitatea reprezentanţelor diplomatice.
Procurorul general Tarek William Saab îl acuză pe Juan Guaido de faptul că a urzit o tentativă de invazie cu complicitatea Statelor Unite, la începutul lui mai, şi că încurajează acţiuni destabilizatoare ”în plină pandemie” covid-19.
”Este o ruşine pentru diplomaţia Spaniei, este o ruşine pentru diplomaţia Franţei ceea ce s-a întâmplat, iar ei vor plăti preţul foarte, foarte curând”, a ameninţat şeful diplomaţiei venezuelene.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a sugerat luni că rivalul său Juan Guaido s-ar putea ”ascunde într-o ambasadă”.
”ALEGERI LIBERE”
În total 45 de persoane - inclusiv doi foşti militari americani - au fost arestate cu privire la o presupusă implicare în această ”invazie” ratată, care a constat într-o debarcare a unor bărbaţi, la 3 mai, la Macuto, la mai puţin de o oră de Caracas, pe coasta caraibă.
În martie, Juan Guaido a fost convocat de către Ministerul Public în cadrul unei anchete cu priivre la o ”lovitură de stat” şi ”tentaivă de magnicid” vizându-l pe preşedintele Nicolas Maduro.
Washingtonul a dezminţit orice implicare.
Statele Unite, care-l cataloghează pe preşedintele socialist drept un ”dictator” şi doreşte să fie înlăturat de la putere, au impus sancţiuni exporturilor de ţiţei ale Venezuelei şi multor oficiali guvernamentali şi militari din ţără.
Nicolas Maduro, aflat la putere din 2013, se bucură la rândul său de susţinerea Cubei, Chinei şi Rusiei.
Iranul i-a trimis în mod foarte demonstrativ un prim petrolier la 26 mai, pentru a uşura un pic dificultăţile industriei locale de extracţie şi rafinare a ţiţeiului, în genunchi din cauza gravei cirze economice care devastează Venezuela.
La fel ca Franţa şi Spania, peste 50 de ţări din lume îl recunosc pe Guaido drept preşedinte interimar al ţării, în locul lui Maduro, ales şef de stat, în opinia lor, prin nereguli grave.
”Doar o cale democratică şi alegeri libere, transparente şi credibile vor permite (...) soluţionarea durabilă” a crizei politice din Venezuela ”şi să se pună capăt suferinţelor populaţiei venezuelene”, a subliniat Quai d'Orsay, îndemnând la căutarea unei ”soluţii politice” între cele două tabere.
Tensiuni diplomatice au apărut în mai între Paris şi Caracas cu privire la tratamentul rezervat ambasadorului Franţei în Venezuela Romain Nadal.
Începând de la 2 mai, poliţişti venezueleni păzesc în permanenţă strada pe care se află reşedinţa ambasadorului, iar reşedinţa acestuia este privată de apă şi electricitate.
Franţa l-a convocat la 14 mai pe ambasadorul Venezuelei la Paris în semn de protest faţă de această situaţie care ”aduce atingere funcţionării normale” a unei reprezentanţe diplomatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...