Preşedintele american Barack Obama a lansat un apel pasionat pentru mai multe libertăţi politice în Cuba, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi de religie, într-un discurs istoric adresat poporului cubanez şi transmis pe toată insula comunistă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele şi-a început discursul cu un mesaj de condoleanţe pentru victimele atacului de la Bruxelles.

El a subliniat că atentatele de la Bruxelles amintesc faptul că lumea trebuie să se unească împotriva terorismului.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Liderul american a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru ca cei vinovaţi pentru atacurile din Belgia să fie aduşi în faţa justiţiei.

"Gândurile şi rugăciunile poporului american sunt alături de poporul belgian", a subliniat el.

"Putem şi îi vom înfrânge pe cei care ameninţă siguranţa şi securitatea oamenilor din întreaga lume", a adăugat Obama.

În discursul rostit la teatrul din Havana, în prezenţa preşedintelui cubanez Raul Castro, Obama a spus că se află în vizită în Cuba pentru a “îngropa urmările Războiului Rece” şi pentru a transmite un mesaj de pace.

“Cresc un trandafir alb”, a spus Obama în spaniolă, citând un pasaj de scriitorul Jose Marti.

“Havana se află la numai 90 de mile (145 de kilometri – n.r.) de Florida, dar pentru a ajunge aici a trebuit să parcurgem o distanţă lungă, depăşind barierele istoriei, ideologiei, barierele durerii şi separării”, a spus Obama.

Liderul de la Casa Albă a profitat, însă, de ocazie şi pentru a pleda pentru mai multe reforme economice şi politice.

“Alegătorii ar trebui să poată să îşi aleagă guvernele în alegeri libere şi corecte”, a explicat el, precizând că aceasta este o valoare pe care Statele Unite vor să o vadă respectată în toate ţările în lume.

“Nu toată lumea este de acord cu mine, nu toată lumea este de acord cu poporul american în această privinţă, dar eu cred că aceste drepturi ale omului sunt universale. Cred că sunt drepturile poporului american, poporului cubanez şi oamenilor din toată lumea”, a afirmat Obama.

Discursul a marcat ultima zi a călătoriei sale, prima a unui preşedinte american în Cuba în ultimii 88 de ani.

Prezenţa sa la Havana a reprezentat încununarea unei deschideri diplomatice între Statele Unite şi Cuba anunţată în decembrie 2014. Aceasta pune capăt la decenii de tensiuni între Washington şi Havana.

Liderul de la Casa Albă a fost aplaudat îndelung, atunci când şi-a reiterate apelul pentru ridicarea embargoului economic impus de SUA asupra Cubei. Această măsură intră, însă, în atribuţiile Congresului, care nu intenţionează să o discute prea curând.

Obama, care a abandonat politica tradiţională a Statelor Unite de a încerca să izoleze Cuba, vrea ca această schimbare să fie ireversibilă, indiferent de cine ajunge la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

Însă există o serie de obstacole în calea normalizării relaţiilor, în special embargoul şi diferendele privind drepturile omului.

Criticii preşedintelui spun că vizita a fost o recompense premature pentru Guvernul Castro.

Prin discursul difuzat de televiziunea de stat de pe insula comunistă, Obama a încercat să convingă cubanezii de rând că noua sa politică, inclusiv ridicarea partial a restricţiilor comerciale şi de călătorie, au ca scop în primul rând să îi ajute pe ei şi să le îmbunătăţească vieţile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.