Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri anticipate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demersul ITN a venit după ce partidul de centru-dreapta GERB şi fostul său partener de coaliţie Noi continuăm schimbarea (PP) au declarat că nu pot forma un nou guvern, în ciuda acordului prin care era prevăzută o „rotativă” guvernamentală.

La începutul acestei luni, premierul Nikolai Denkov, din partea PP, şi-a dat demisia, conform înţelegerii, pentru a-i ceda locul ministrului său de externe, Mariya Gabriel, din partea GERB, dar Gabriel nu a reuşit să formeze un nou guvern. Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, aşa cum s-a convenit după alegerile de anul trecut, dar au apărut neînţelegeri între partenerii de coaliţie după ce s-a dorit să se facă modificări la protocolul iniţial.

Miercuri, Denkov a declinat, de asemenea, invitaţia preşedintelui Radev de a încerca să formeze un guvern, iar ulterior aşa a făcut şi ITN, următoarea formaţiune căreia i s-propus formarea guvernului.

„Alegerile sunt cea mai înaltă formă de democraţie, vom mai ţine acest dosar pentru câteva secunde şi vi-l vom returna gol, cu un mandat neîndeplinit", i-a spus lui Radev Ivailo Valcev, vicepreşedintele grupului parlamentar al ITN, în cadrul unei întâlniri.

Preşedintele Radev a declarat că va începe acum să caute un prim-ministru interimar pentru a forma un cabinet care va avea sarcina de a organiza alegeri anticipate.

Bulgaria, cel mai sărac membru al UE şi unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele anticorupţie din 2020. Până la alegerile din aprilie 2023, Bulgaria a fost condusă de guverne interimare, numite de Radev în absenţa unei coaliţii stabile alese.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obţinând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de PP a obţinut 64 de locuri. Conform Constituţiei, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.