O navă a Pazei de Coastă aparţinând Marinei americane (US Navy) a tras tiruri de avertisment vizând peste 12 nave iraniene care s-au apropiat de submarinul american lansator de rachete Georgia, în Strâmtoarea Ormuz, a anunţat Pentagonul, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 13 vedete de atac rapid aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de acest grup de şapte nave americane, din care face parte USS Monterey, iar una a tras 30 de focuri de avertisment - în două salve -, a pecizat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Acesta este al doilea incident de acest fel în două săptămâni.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

”Din nefericire, hărţuirea gardienilor revoluţiei nu este un fenomen nou”, a insistat John Kirby.

”Este periculos. Nu este profesionist. Este tipul de acţiune care poate cauza răniţi şi conduce la erori de apreciere în regiune”, a denunţat el.

Navele americane au dreptul la ”legitimă apărare” şi ştiu să servească de el, a precizat Kirby.

Aceste manevre au avut loc în Strâmtoarea Ormuz, unde nave dispun de puţin spaţiu de manevră, a notat el.

”Este un gât de sticlă în regiune”, a subliniat el.

La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane, în apele internaţionale, în nordul Golfului Persic, iar US Navy a tras focuri de avertisment.

Strâmtoarea Ormuz este o cale de trecere stragică, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare din lume.

Washingtonul şi Teheranul sunt angajate în negocieri indirecte cuprivire la o revenire în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclaar iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.