Norvegia a anunţat că îşi închide frontiera, cu anumite excepţii, vehiculelor înmatriculate în Rusia, o înăsprire suplimentară din cauza Războiului din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norvegia şi Rusia au o frontieră terestră comună de 198 de kilometri în Marele Nord şi un post de frontieră, Storskog-Boris Gleb, care este ultimul punct de trecere încă deschis ruşilor care dispun de o viză turistică în Spaţiul Economic European - din care fac parte UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

”Norvegia este alături de aliaţii săi în răpunsul dat brutalităţii războiului de agresiune pe care Rusia îl poartă în Ucraina”, a sublniat vineri într-un comunicat ministrul de Externe Anniken Huitfeldt.

”Este important ca sancţiunile să fie eficiente, pentru ca să putem afecta cât mai multe venituri posibil de care statul rus are nevoie să-şi finanţeze războiul”, subliniază ea.

Această ţară scandinavă nu este un stat membru al Uniunii Europene (UE), dar a adoptat aproape toate sancţiunile impuse de către Conisia Europeană (CE) după lansarea războiului,m la 24 februarie 2022.

Prin închiderea frontierelor vehiculelor ruseşti - începând de la mizul nopţii de 2 spre 3 octombrie, Norvegia urmează o măsură implementată de state membre UE care se învecinează cu Rusia - Finlanda, Letonia, Litunia, Polonia -, potrivit recomandărilor CE.

Moscova a denunţat nişte restricţii ”absurde”.

Intedicţia vizează doar vehicule cu mai puţin de nouă locuri şi prevede anumite excepţii, de exemplu cazuri de urgenţă umanitară şi maşini diplomatice sau aparţinând unor cetăţeni europeni rezidenţi în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.