Miniştrii de interne ai Uniunii Europene se vor întâlni pe 25 noiembrie la Bruxelles pentru a discuta despre politica de migraţie, după refuzul Romei de a primi nava cu migranţi „Ocean Viking”, a anunţat joi, preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Refuzul Romei de a primi nava Ocean Viking, care avea 230 de migranţi la bord şi care au fost primiţi în cele din urmă de Franţa, a provocat o criză diplomatică cu Parisul. Franţa a cerut ”iniţiative europene” pentru ”un control mai bun al frontierelor externe şi mecanisme de solidaritate”.

Preşedinţia cehă a anunţat pe Twitter că a convocat un ”consiliu extraordinar pentru afaceri interne” în cadrul căruia ”miniştrii vor discuta despre situaţia actuală pe toate rutele de migraţie”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC

6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Problema migraţiei este un motiv de dispută în cadrul celor 27 de state membre UE, care au o părere diferită cu privire la mecanismele de solidaritate care trebuie să fie puse în aplicare pentru a ajuta ţările aflate în prima linie de primire a migranţilor, în special în Marea Mediterană.

Ţările din Europa Centrală sunt ostile oricărei relocări a migranţilor pe teritoriul lor, în condiţiile în care prin reglementarea de la Dublin se încredinţează examinarea unei solicitări de azil ţării prin care solicitantul a intrat în UE.

Reuniunea din 25 noiembrie ar trebui să abordeze reforma normelor referitoare la azil, precum şi mecanismele de protecţie şi solidaritate a frontierelor, a declarat pentru AFP un diplomat european. Politica UE faţă de ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, precum şi rolul ONG-urilor ”instrumentalizate de contrabandişti” vor fi şi ele în centrul discuţiilor, a mai spus diplomatul. ”Tensiunile dintre Franţa şi Italia reprezintă o problemă, ele trebuie dezamorsate”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Olivier Véran, a descris refuzul Italiei de a găzdui nava Ocean Viking drept ”inacceptabil”. El a cerut Europei ”să se decidă foarte repede cu privire la acţiunile care urmează să fie întreprinse”.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a declarat Franţa suspendă cu ”efect imediat” primirea planificată a 3.500 de migranţi aflaţi în prezent în Italia.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a denunţat reacţia ”agresivă” şi ”nejustificată”, amintind că ţara ei a primit deja aproximativ 90.000 de migranţi de la începutul anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.