Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruseşti din Marea Baltică, potrivit unui proiect de decret guvernamental, ceea ce a stârnit reacţii vehemente din partea Finlandei şi a Lituaniei, ţări membre NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului de decret, datat 21 mai, ministerul a propus ajustarea frontierei din jurul insulelor ruseşti din partea de est a Golfului Finlandei şi din jurul Kaliningradului.

"Frontiera de stat a Federaţiei Ruse pe mare se va schimba", se arată într-un rezumat al proiectului de decret.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Dacă va fi aprobat, decretul va intra în vigoare în ianuarie 2025.

Ministerul Apărării argumentează că în măsurătorile anterioare ale frontierei, care datează din 1985, din epoca sovietică, s-au folosit hărţi nautice de la mijlocul secolului al XX-lea şi, prin urmare, nu mai corespund în totalitate coordonatelor cartografice mai moderne.

Proiectul de decret nu detaliază modul exact în care va fi ajustată frontiera şi nici ce consultări au avut loc cu alte state din jurul Mării Baltice, dacă au avut loc.

"Autorităţile finlandeze investighează informaţiile apărute în presa rusă cu privire la definirea zonelor maritime din Golful Finlandei", a declarat preşedintele finlandez Alexander Stubb. "Guvernul monitorizează îndeaproape situaţia. Rusia nu a intrat în contact cu Finlanda în această chestiune. Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor", a transmis preşedintele Stubb.

La rândul său, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că Rusia ar trebui să respecte Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării şi a acuzat Rusia că seamănă "confuzie".

Ministrul de externe lituanian a declarat că propunerea rusă este o escaladare împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene. "Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO şi UE şi trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător", a declarat ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.