Personalul american a suferit răni minore şi un membru al forţelor de securitate irakiene a fost grav rănit într-un atac asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Asad care a avut loc sâmbătă, a declarat un oficial american citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că informaţiile iniţiale arată că baza a fost lovită de rachete balistice, dar nu este exclusă posibilitatea ca aceasta să fi fost lovită de rachete cu rază scurtă de acţiune. O evaluare era în curs de desfăşurare, a precizat oficialul.

Două surse de securitate din Irak şi o sursă guvernamentală au declarat că baza a fost lovită de mai multe rachete trase de pe teritoriul Irakului.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Un al doilea oficial american a declarat că atacul a fost efectuat de militanţi din interiorul Irakului.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie, armata americană a fost atacată de cel puţin 58 de ori în Irak şi de alte 83 de ori în Siria de către militanţi susţinuţi de Iran, de obicei cu un amestec de rachete şi drone de atac unidirecţionale.

Militanţii încearcă să dea un răspuns Statelor Unite pentru sprijinul acordat de acestea Israelului în lupta împotriva grupului militant palestinian Hamas, care este susţinut de Iran.

Statele Unite au 900 de soldaţi în Siria şi 2.500 în Irak în cadrul unei misiuni de consiliere şi asistenţă a forţelor locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic, după ce în 2014 organizaţia islamistă a pus stăpânire pe mari părţi din ambele ţări înainte de a fi învinsă.

Irakul este profund îngrijorat de posibilitatea de a deveni un câmp de luptă între Statele Unite, Israel şi Iran. Biroul premierului irakian Mohammed Shia al-Sudani a anunţat că doreşte plecarea forţelor americane din ţară, în urma unui atac american cu dronă la Bagdad, condamnat de guvern. Pentagonul a declarat că lovitura a ucis un lider al unei miliţii responsabile de recentele atacuri asupra personalului american. Pentagonul a declarat că nu a fost notificat oficial cu privire la niciun plan de a pune capăt prezenţei trupelor americane în ţară şi spune că trupele sale sunt desfăşurate în Irak la invitaţia guvernului de la Bagdad.

Luni, Iranul a lovit cu rachete balistice Erbil, capitala regiunii semi-autonome Kurdistan din Irak, în ceea ce a declarat că a fost un atac asupra unui sediu de spionaj israelian - afirmaţii negate de oficialii irakieni şi de kurzii irakieni.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.