Mii de polonezi îmbrăcaţi în negru au ocupat sâmbătă după-amiază străzile capitalei pentru a protesta faţă de o lege controversată, care ar introduce o interdicţie completă împotriva practicării avortului în Polonia. Protestatarii au scandat ”Corpul meu. Treaba mea” şi au purtat pancarte cu mesajul ”Suntem dezamăgiţi să vă informăm cu privire la moartea drepturilor femeilor” pe străzile Varşoviei, informează Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii protestului au susţinut că o asemenea legislaţie, care ar scoate în ilegalitate practica avortului inclusiv pentru victimele violului şi incestului sau pentru femeile a căror viaţă este pusă în pericol de o sarcină, este pur şi simplu o ”barbarie”.

De asemenea, femeile care sunt descoperite că au pus în mod ilegal capăt unei sarcini nedorite riscă să ajungă în spatele gratiilor. În schimb, parlamentarii conservatori susţin că legea vizează reducerea avorturilor practicate în Polonia. O petiţie care susţine legislaţia de interzicere completă a avorturilor a adunat deja 450.000 de semnături.

”Nu vom permite ca spitalele noastre să devină camere de tortură, iar medicii noştri să fie gardieni”, a declarat una dintre organizatoarele protestului, Angnieszka Dziemianowicz-Bak, o membră a formaţiunii de stânga Partidul Împreună.

Între timp o petiţie alternativă iniţiată de coaliţia ”Salvaţi Femeia” a adunat până la 215.000 de semnături de susţinere. Petiţia precizează că o femeie ar trebui să poată să opteze pentru o procedură de avort până la a 12-a săptămână de sarcină.

O grevă generală a femeilor urmează să aibă loc luni împotriva interzicerii avorturilor. Protestatarele vor să provoace cât mai mult haos pe străzile capitalei, tocmai pentru a atrage atenţia asupra drepturilor femeilor.

De asemenea, protestele ar urma să aibă loc în 60 de oraşe din întreaga ţară, iar mai multe companii poloneze şi-au anunţat sprijinul pentru proteste refuzând să-şi deschidă uşile în ziua grevei.

Anul trecut, o organizaţie non-guvernamentală olandeză a lansat o aşa-numită ”dronă a avorturilor”, care livrează pastile pentru terminarea unei sarcini nedorite în Polonia.

Un sondaj publicat de o revistă poloneză a arătat că până la 74% dintre polonezi consideră că restricţiile actuale ar trebui să fie menţinute fără nicio schimbare.

Oraşele poloneze au fost cuprinse de proteste masive organizate de grupurile pentru drepturile femeilor şi pentru drepturile omului. În vreme ce, un număr de organizaţii anti-avort au luat parte la propriile demonstraţii, care au atras mii de susţinători. Legea de interzicere completă a avortului este susţinută de executivul conservator, precum şi de puternica şi influenta Biserică Catolică din Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.