Mii de persoane au fost evacuate în vestul Canadei, unde sute de incendii de pădure fac ravagii, anunţă autorităţile federale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce aproape s-a dublat ca suprafaţă duminică, incendiul, care se extinde în prezent pe mai bine de 4.000 de hectare, în Columbia Britanică, ar putea atinge locuinţe luni dimineaţa (ora locală”, avertizează serviciul de luptă împotriva incendiilor (BCWS) din această provincie.

Aproape 3.500 de persoane au fost deplasate cu 400 de kilometri mai la sud vineri seara, din calea acestui sinistru scăpat de sub control.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

”Următoarele 48  de ore vot fi dificile din cauza vântului de vest şi combustibilului extrem de uscat şi volatil din regiune”, avertizează Ben Boghean de la BCWS.

Aproximativ 70 de pompieri care luptau împotriva incendiului s-ar putea afla în pericol.

Potrivit acestui expert, ”numeroşii ani de secetă” care a afectat regiunea şi ”puţina zăpadă din această iarnă” sunt motivele acestei înaintări necontrolate.

”TEMPERATURI PESTE CELE NORMALE”

În provincia vecină, Alberta, 44 de incendii făceau ravagii, inclusiv unul la 15 kilometri vest de Fort McMurray, care i-a obligat pe locuitori să se pregătească în vederea unei eventuale ecavuări.

Acest oraş, situat în nord-vestul provinciei, în pădurea boreală, cunoscut prin exploatarea nisipurilor bituminoase, a fost devastat în mai 2016 de un incendiu din cauza căruia cei  90.000 de locuitori au plecat din regiune.

Acest incendiu a fost cea mai mare catastrofă din istoria Canade - a distrus 2.500 de clădiri şi a provocat pagube în valoare de zece miliarde dolari canadieni (6,8 miliarde euro).

Ordine de avacuare a au fost emise în weekend cu privire la localităţi mici în Alberta şi Manitoba, unde rafale violente de vânt au purtat fumul în vestul ţării, sufocând mai multe oraşe mari.

Calitatea aerrului prezintă un ”risc mare” în această zonă, avertizează Guvernul federal.

Ottawa anunţa miercuri ”temperaturi peste cele normale” în luni lurmătoare, şi ”condiţii de secetă” care urmează să ”exacerbeze riscul şi intensitatea incendiilor de pădure”.

În 2003, Canada a înregistrat cel mai grav sezon al incendiilor din istoria sa.

Incendiile din estul Canadei au ars atunci peste 15 milioane de hectare, s-au soldat cu moartea a opt pompieri şi condus la evacuarea a 230.000 de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.