Marea Britanie se va întoarce în programul emblematic de cercetare ştiinţifică al Uniunii Europene, Horizon, a confirmat joi premierul Rishi Sunak, care a salutat un "acord potrivit pentru ţară", relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul a declarat că oamenii de ştiinţă britanici pot solicita acum din nou granturi din programul cu fonduri de 85 de miliarde de lire sterline (aproape 100 de miliarde de euro), o mişcare ce va fi primită cu bucurie de comunitatea ştiinţifică din Regatul Unit, care a fost cândva unul dintre principalii beneficiari ai fondului.

"Am colaborat cu partenerii noştri din UE pentru a ne asigura că acesta este acordul potrivit pentru Marea Britanie, deblocând oportunităţi de cercetare de neegalat, şi, de asemenea, fiind acordul potrivit pentru contribuabilii britanici", a declarat Sunak.

Acordul a fost parafat după o convorbire telefonică între Sunak şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri seara.

Potrivit unui comunicat transmis de Downing Street, Marea Britanie va reintra, de asemenea, în programul european Copernicus de observare a Pământului prin satelit, care a fost crucial în monitorizarea evenimentelor meteorologice din această vară, inclusiv a incendiilor de vegetaţie din Europa.

UE a acceptat, pe de altă parte, cererea Regatului Unit de a nu se alătura din nou programului Euratom. În schimb, Regatul Unit va urmări o strategie internă pentru energia de fuziune.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.