Regatul Unit se declară ”rezonabil încrezător” în încheierea unui tratat post-Brexit cu Uniunea Europeană (UE) privind viitorul Gibraltarului, o enclavă britanică situată în sudul Spaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Madridul şi Londra au ajuns, cu doar câteva ore înainte de ieşirea efectivă a regatulu din Uniune, la 31 decembrie, la un acord-cadru cu privire la acest teritoriu.

Însă detaliile urmează să fie stabilite până la sfârşitul lui iunie de către spanioli şi britanici.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Toată lumea ştie că aceste negocieri pot fi dificile, însă eu cred că am avut de-a face cu multe obstacole şi că le-am depăşit în negocieri pe care le-am purtat în perioada Crăciunului”, a anunţat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab luni, în Gibraltar, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Guvernului enclavei, Fabian Picardo.

”Evident, acest lucru cere bunăvoinţă din partea tuturor, însă sunt rezonabil încrezător (...), cred că putem face acest acord-cadru un tratat constrângător juridic”, a apreciat Raab.

În acest sens este necesară ”o muncă aprigă”, a subliniat el.

Acordul-cadru încheiat de Madrid cu Londra prevede aplicarea în Gibraltar a regulilor Schengen - libera circulaţie în 22 dintre cele 27 de state membre UE şi în alte patru ţări euroene -, în pofida ieşirii regatului din Uniune.

Aproximativ 15.000 de persoane, majoritatea spanioli, trec zilnic frontiera în acestteritoriu britanic, unde muncesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.