Liderul grupării islamiste acuzate de comiterea atentatelor de Paşte în Sri Lanka Zahran Hashim a murit comiţând unul dintre atacurile sinucigaşe - soldate cu 253 de morţi, potrivit unui nou bilanţ revizuit în scădere - pe această insulă din Asia de Sud, a anunţat vineri preşedinţia srilankeză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Căutat de autorităţi, bărbatul era liderul National Thowheeth Jama'ath (NTJ), mişcarea jihadistă locală acuzată de Colombo că a comis aceste atentate, care au vizat biserici şi hoteluri de lux duminică dimineaţa.

Soarta sa era necunoscută de cinci zile şi era suspectul numărul unu în operaţiuni de căutare ale forţelor de ordine.

”Ceea ce mi-au spus serviciile de informaţii este că Zahran a fost ucis în atacul de la Shangri-La”, duminică dimineaţa, a declarat preşedintele Maithripala Sirisena într-o întâlnire cu presa.

Zahran Hashim a comis un atac sinucigaş la un hotel de lux, în capitală, împreună cu un al doilea kamikaze, identificat drept ”Ilham”, a precizat şeful statului.

Zahran Hashim apărea în înregistrarea video publicată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste atentate, în care apar şapte bărbaţi ce jură credinţă liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi.

El avea aproximativ 40 de ani şi era originar din regiunea Batticaloa (est), unde unul dintre kamikaze s-a detonat duminică într-o biserică evanghelică, în plină slujbă de Paşte.

Tensiunea rămâne puternică în Sri Lanka, unde urmărirea suspecţilor continuă. Forţele de ordine au reţinut 75 de persoane, de duminică, în legătură cu această baie de sânge, al cărei bilanţ a fost revizuit puternic în scădere joi seara.

Autorităţile au scăzut numărul morţilor de la 359 la 253, argumentând că unele corpuri teribil de mutilate ale victimelor au fost numărate de mai multe ori, din greşeală.

Dintre cele 485 de persoane care au fost spitalizate cu răni, 149 erau internate în continuare joi seara, potrivit Ministerului Sănătăţii.

NOI ATENTATE, ”PROBABILE”

Din Regatul Unit în Israel, trecând prin Olanda, mai multe ţări şi-au îndemnat cetăţenii să evite să se ducă în Sri Lanka sau să părăsească ţara în cazul în care se află acolo. Australia a estimat, vineri, ”probabil” ca noi atentate să fie comise.

O polemică se intesifică pe tema incapacităţii decidenţilor srilankezi de a împeidica aceste atentate sinucigaşe. În acest context, doi oficiali de rang înalt au demisionat.

Reprezentantul cu cel mai înalt rang la Ministerul Apărării a demisionat joi, afirmând că ”acceptă responsabilitatea” acestui eşec, a declarat pentru AFP o sursă ministerială.

Vineri, preşedintele a anunţat demsiia şefului poliţiei.

Colombo, care a primit ajutorul unei echipe FBI în ancheta cu privire la carnagiu, a recunoscut un ”eşec” al statului în domeniul securităţii, întrucât autorităţile nu au putut să împiedice această baie de sânge, deşi dispuneau de informaţii foarte precise.

O alertă emisă la 11 aprilie de către şeful poliţiei, care avertiza că NTJ pregătea atentate, nu a fost comunicată premierului şi unor miniştri de rang înalt, în contextul unor lupte pentru putere între şeful Guvernului şi preşedintele Sirisena - care este totodată ministru de Interne şi al Apărării.

În mai multe rânduri, înainte de atacurile de Paşte, India a avertizat Sri Lanka cu privire la riscul unor atentate sinucigaşe, a declarat joi pentru AFP o sursă apropiată dosarului. New Delhi a pus mâna pe conţinuturi ”ameninţătoare”, inclusiv înregistrări video, în cursul arestprii, în sudul ţării, a unor persoane suspectate de legături cu SI.

”În înregistrările video apare un lider radical din Sri Lanka care făcea declaraţii ameninţătoare anunţând că atacuri sinucigaşe erau posibile”, a precizat sursa citată, care a cerut protecţia anonimatului.

Potrivit presei indiene, omul din imagini era Zahran Hashim, liderul NTJ.

Sri Lanka a suspendat un proiect în vederea scutirii de la obligativitatea vizelor turistice, menit să alimenteze turismul în afara sezonului.

Atentatele ar putea să descurajeze numeroşi turişti să viziteze această ţară cu plăji idilice şi o natură verde, care a înregistrat un an-record în 2018, cu 2,33 milioane de turişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.