Kremlinul respinge ferm drept ”absolut inacceptabile” acuzaţiile şi criticile Occidentului la adresa Moscovei, după moartea în închisoare a principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, şi dă asigurări că nu ştie imediat care este cauza acestui deces, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există nicio informaţie despre cauza decesului, iar cu toate acestea asemenea declaraţii se succed”, denunţă un purtător de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

”Noi considerăm că asemenea declaraţii sunt absolut inacceptabile”, respinge el.

Pe de altă parte, autorităţile de la Moscova îi avertizează pe locuitorii capitalei să nu manifesteze ”neautorizat” după anunţul morţii lui Aleksei Navalnîi.

”Organizarea sau ţinerea unor manifestaţii neautorizate şi apeluri la participare la asemenea evenimente constituie o infracţiune administrativă”, avertizează Parchetul General al Moscovei.

Parchetul subliniază că ”pune în gardă împotriva oricărei încălcări a legii”.

Activistul anticorupţie Aleksei Navalnîi a murit într-o închisoare, în Arctica, la vârsta de 47 de ani.

Văduva sa, Iulia Navalnaia, a cerut, în Germania, ca Putin să fie ”tras la răspundere personal” şi ”pedepsit” pentru atrocităţile comise împotriva acestuia.

Autorităţile ruse nu au furnizat aproape niciun detaliu despre condiţiile morţii lui Aleksei Navalnîi şi s-au limitat la un comunicat lapidar în care dau asigurări că au făcut totul pentru a-l reanima, în condiţiile unei fragilizări a sănătăţii în urma unei otrăviri cu noviciok şi încarcerării, după ce i s-a făcut rău.

Aleksei Navalnîi ispăşea p pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism” într-o colonie penitenciară izolată, în Antarctica, în condiţii foarte dificile.

Multiplele procese împotriva sa sunt larg denunţate ca motivate politic şi o modalitate de a-l pedepsi din cauza opoziţiei sale faţă de Vladimir Putin.

El s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, legate de o grevă a foamei şi o otrăvire cu noviciok a cărei victimă a fost în 2020, căreia i-a suprevieţuit în mod miraculos.

În Occident, numeroşi lideri au acuzat imediat vina puterii ruse în moartea opozantului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.