Rusia se află în ”stare de război” în Ucraina, declară - pentru prima oară de la începutul conflictului, în februarie 2022 - un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat site-ului rus aif.ru, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operaţiune militară specială, dar imediat ce s-a format acest grup acolo, atunci când Occidentul colectiv participă alături de Ucraina, pentru noi a devenit deja un război. Sunt convins de asta. Iar toată lumea trebuie să înţeleagă asta”, declară acest apropiat al lui Vladimir Putin, proaspăt reales în al cincilea mandat, în acest interviu acordat site-ului ”Argumentî i faktî”.

Kremlinul reprimă de doi ani prin menzi şi închisoare folosirea cuvântului ”război”, impunând eufemismul oficial ”operaţiune militară specială”.

Mai mulţi oficiali ruşi au folosit, în ultimii doi ani, cuvântul ”război” în declaraţii publice, referindus-e de fiecare dată la un război al Occidentului împotriva Rusiei prin Ucraina şi nu la invazia şi asaltul ruse.

Întrebat de presă despre soarta celor care au fost condamnaţi pentru că au folosit acest cuvânt, Dmitri Peskov a sugerat că nu este de aşteptat ca folosirea acestui cuvânt să fie autorizată în critici la adresa Rusiei.

”Cuvântul război este folosit în diverse contexte. Comparaţi contextul meu cu cele ale (persoanelor condamnate pe care le) citaţi”, a răspuns el.

Analista rusă Tatiana Stanovaia apreciază vineri, pe Telegram, că folosirea oficială a cuvântului de către Kremlin ilustrează depăşirea unei ”frontiere psigohologice” de către elita politică şi populaţie.

În acest interviu, Dmitri Peskov a amintit obiectivul Kremlinului de a cuceri complet cele patru regiuni ucrainene - Herson, Doneţk, Lugansk şi Zaporojie - pe a căror anexare a revendicat-o în septrmbie 2022.

”Avem patru noi supuşi federali. Iar esenţialul pentru noi este să protejăm locuitorii acestor regiuni şi să eliberăm teritoriul acestor regiuni, care este în prezent ocupat de către regimul de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kievul respinge aceste anexări drept acaparări ilegale ale teritoriului său şi anunţă că nu se va opri până când toţi militarii ruşi nu vor fi daţi afară din Ucraina.

Ucraina se declară hotărâtă să recucerească Peninsula Crimeea, la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014.

Moscova, care a investit masiv în Crimeea, subliniază că peninsula face parte din Rusia şi că statutul acesteia fost rezolvat o dată pentru totdeauna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.