Kievul l-a schimbat pe comandantul forţelor de la Harkov, unde armata rusă avansează, şi l-a instalat pe generalul de brigadă Mihailo Drapatîi, artizanul eliberării regiunii Herson la nouă luni de la lansarea invaziei ruse, scrie agenţia de presă RBC-Ukraine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RBC-Ukraine a dezvăluit luni această schimbare, care a avut loc sâmbătă, citând comandamentul militar.

Comandamentul nu spune care este motivul acestei înlocuiri.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Mihailo Drapatii a acţionat în vederea eliberării regiunii Herson (sud) în noiembrie 2022, după care a fost numit adjunct al şefului Statului Major ucrainean.

Aproximativ 30 de sate din nord-estul Ucrainei erau atacate luni de armata rusă, care îşi continuă noua ofensivă în Harkov, unde a cucerit zeci de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei în câteva zile.

”Peste 30 de localităţi din regiunea harkov au fost atinse de tiruri de artilerie şi mortier inamice”, anunţa luni guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov.

În total, 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul ofensivei, iar luni urmau să fie evacuate ale aproximativ 1.600 de persoane, în contextul unei ”situaţii destul de complicate”, potrivit guvernatorului.

Forţe ruse au trecut frontiera vineri, într-o ofensivă către Lîpţi şi Vovceansk - două localităţi situate la aproximativ 20 şi, respectiv, 50 de kilometri nord-est de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean.

”În prezent, inamicul înregistrează succese tactice”, a recunoscut luni Statul Major ucrainean.

Moscova a mobilizat ”până la cinci batalioane”, potrivit Kievului.

Harkovul, un oraş mare, nu este însă ameninţat în acest stadiu, ”în pofida tuturor evenimentelor care se desfăşoară în regiune”, iar oraşul ”este calm, nu vedem oameni plecând”, anunţa duminică primarul Igor Terehov.

Această înaintare rusă intervine în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat duminică o remaniere-surpriză şi l-a înlocuit pe emblematicul său ministru al Apărării Serghei Şoigu după peste doi ani de război fără un rezultat clar.

Noul ministru rus al Apărării Andrei Belousov este un economist şi - la fel ca Serghei Şogu când a fost numit în 2012 - nu are niciun bagaj militar.

În Rusia şi în zone din Ucraina ocupată de ruşi, forţele ucrainene şi-au multiplicat atacurile, mai ales împotriva infrastructurilor energetice.

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte şapte rănite luni, în atacuri imputate Ucrainei în regiunile ucraineană ocupată Lugansk (est) şi rusă Kursk, au anunţat autorităţile ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.