Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat duminică, că Rusia şi China împiedică reacţia internaţională la puciul militar din Myanmar şi că UE ar putea oferi mai multe stimulente economie dacă democraţia va reveni în ţară, transmite Reuters.
”Nu este o surpriză faptul că Rusia şi China blochează încercările Consiliului de Securitate al ONU, de exemplu de a impune un embargo asupra armelor”, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, într-o postare pe blog.
”Concurenţa geopolitică din Myanmar va face foarte dificilă găsirea unui punct comun. Dar avem datoria de a încerca”, a spus Borrell.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Forţele de securitate au ucis peste 700 de protestatari neînarmaţi, inclusiv 46 de copii, de când armata a preluat puterea guvernului ales de la Aung San Suu Kyi într-o lovitură de stat din 1 februarie, potrivit unui bilanţ al Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP).
Printre victime se numără 82 de oameni ucişi în oraşul Bago, lângă Yangon, vineri, pe care AAPP l-a numit ”câmp de ucidere”.
Lumea urmăreşte îngrozită, în timp ce armata foloseşte violenţa împotriva propriilor săi oameni”, a spus Borrell.
China şi Rusia au ambele legături cu forţele armate din Myanmar, în calitate de prim şi, respectiv, al doilea mare furnizor de arme către ţară.
Consiliul de Securitate al ONU a solicitat săptămâna trecută eliberarea lui Suu Kyi şi a altor persoane reţinute de armată, dar a încetat să mai condamne lovitura de stat.
UE pregăteşte noi sancţiuni asupra persoanelor şi companiilor deţinute de armata din Myanmar. În luna martie, blocul european a convenit asupra unui prim set de sancţiuni pentru 11 persoane legate de lovitura de stat, inclusiv comandantul-şef al armatei.
În timp ce influenţa economică a UE în ţară este relativ mică, Borrell a spus că UE ar putea oferi creşterea legăturilor sale economice cu Myanmar, dacă se va restabili democraţia.
Acesta ar putea include mai multe schimburi comerciale şi investiţii în dezvoltarea durabilă, a spus el.
Investiţiile străine directe ale UE în Myanmar au totalizat 700 de milioane de dolari în 2019, comparativ cu 19 miliarde de dolari din China.
Militarii spun că au organizat lovitura de stat deoarece alegerile din noiembrie câştigate de partidul lui Suu Kyi au fost trucate. Comisia electorală a respins afirmaţia.
În Myanmar, grupurile de protest solicită boicotarea festivalului apei Thingyan în această săptămână, una dintre cele mai importante sărbători ale anului, din cauza crimelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.