Japonia a evitat o recesiune tehnică la sfârşitul lui 2023, iar PIB-ul a fost revizuit luni în creştere cu +0,1% în termeni reali pe un trimestru, de la -0,1%, potrivit ultimelor estimări de la jumătatea lui februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această revizuire se explică prin investiţii nerezidenţiale ale unor întreprinderi private mai robuste decât se anunţa anterior, de +2%, faţă de  -0,1% iniţial, potrivt unor noi date publicate luni de Guvernul japonez.

Per ansamblu, anul trecut creşterea economică a Japoniei a rămas neschimbată, la +1,9%, după +1% în 2022.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,8% în al treilea trimestru.

În termeni nominali - adică fără corectarea efectului inflaţiei -, PIB-ul nipon a căzut în 2023 pe locul patru în lume, fiind depăşit de PIB-ul Germaniei.

Consumul gospodăriilor este în pană în Japonia, din cauza efectului combinat al inflaţiei şi unui yen slab.

În trimestrul al patrulea, această componentă-cheie a PIB-ului a rămas negativă, de -0,3%, neschimbat.

Începutul acestui an se anunţă dificil, în contextul în care consumul gospodăriilor a înregistrat în ianuarie cea mai gravă scădere din ultimii trei ani, de -6,3% pe an.

”ECONOMIA JAPONEZĂ MERGE PROST”

”Mica creştere din ultimul trimestru a permis evitarea sperietorii «recesiunii tehnice»”, definită prin două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. ”Însă acest lucru nu schimbă faptul că economia japoneză merge prost”, apreciază luni, într-o notă, Stefan Angrick de la Moody's.

”Scăderea consumului privat este deosebit de îngrijotătoare, fiind în declin al treilea trimestru consecutiv”, consideră Yoshiki Shinke de la Institutul de Cercetare al asigurătorului japonez Dai-ichi Life.

”Atât cererea internă, cât şi cererea externă sunt slabe în prezent, ceea ce face ca economia japoneză să nu aibă catalizator”, estimează el.

Numeroşi economişti se aşteaptă ca Banca Japoniei (BoJ) să anunţe luna aceasta sau în aprilie un proces de normalizare a politicii monetare, în prezent ultra-favorabilă, având în vedere perspectiva unei noi creşteri semnificative a salariilor în Japonia, care ar putea eventual să relanseze consumul şi creşterea în viitor.

Negocierea salariilor anuale, care are loc în fiecare primăvară în Japonia - ”shunto” - ar urma să prezinte rezultate preliminare săptămâna aceasta.

Confederaţia sindicală Rengo cere o creştere a salariilor cu 5% sau mai mult, după ce a obţinut o creştere medie mai mare de 3,5% în 2023 - deja un record în ultimii 30 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.