Israelul a semnat un acord în valoare de 1,44 miliarde de shekeli (400 de milioane de dolari) pentru a vinde Greciei rachete antitanc Spike, a anunţat luni Ministerul israelian al Apărării, la doar câteva zile după ce a încheiat un acord de o valoare similară pentru a furniza Finlandei, nouă membră NATO, un sistem de apărare aeriană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spike este o rachetă antitanc ghidată, folosită de multe ţări din UE şi NATO, produsă de compania israeliană de stat din domeniul apărării Rafael.

"Rachetele Spike vor consolida portofoliul de instrumente operaţionale al armatei elene şi ne aşteptăm la o nouă extindere prin colaborări strategice în viitorul apropiat", a declarat directorul general al Rafael, Yoav Har-Even.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministrul israelian al apărării a spus, la rândul său, că acordul consolidează legăturile dintre cele două ţări.

Săptămâna trecută, Israelul şi Rafael au anunţat că vor furniza Finlandei sistemul avansat de apărare aeriană cunoscut sub numele de „Praştia lui David”, în condiţiile în care Helsinki a aderat oficial la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord la 4 aprilie.

Finlanda va primi sistemul de apărare conceput pentru a intercepta rachete balistice şi de croazieră în cadrul unui acord de 316 milioane de euro (345 milioane de dolari).

Acordul mai necesită aprobarea Statelor Unite, care sunt implicate în dezvoltarea sistemului, însă nu este de aşteptat să fie probleme.

Finlanda a declarat că acordul cu Israelul îi va spori semnificativ capacităţile, iar Israelul consideră că reprezintă un salt semnificativ în colaborarea din domeniul apărării între cele două ţări.

Aderarea Finlandei, care pune capăt celor şapte decenii de nealiniere militară, aproape dublează lungimea frontierei pe care NATO o împarte cu Rusia şi îi consolidează flancul estic, în timp ce războiul din Ucraina se prelungeşte fără a se întrevedea o rezolvare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.