Israelul şi-a rechemat ambasadorul din Africa de Sud, Eli Belotserkovsky, anunţă luni Ministerul israelian de Externe, după ce Pretoria şi-a rechemat toţi diplomaţii aflaţi în post în Israel, înaintea unui summit virtual BRICS pe tema Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma ultimelor declaraţii sud-africane, ambasadorul Israelului la Pretoria a fost chemat la Ierusalim, la consultări”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al ministerului, Lior Haiat, fără să precizeze natura acestor declaraţii.

Africa de Sud este una dintre ţările cele mai critice ale bombardamentelor israeliene masive în Fâşia Gaza, ca represalii faţă de atacul sângeros al mişcării islam iste palestiniene Hamas în Israel la 7 octombrie.

La 6 noiembrie, Pretoria a anunţat că a decis să-şi recheme diplomaţii aflaţi în post în Israel, la consultări, cu scopul de a-şi ”semnala” ”îngrijorarea”.

”Suntem, după cum ştiţi, extrem de îngrijoraţi de continuarea uciderii unor copii şi civili nevinovaţi în teritoriile palestiniene şi credem că răspunsul Israelului a devenit o pedeapsă colectivă”, anunţa atunci ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor.

Pretoria este de mult timp un apărător aprig al cauzei palestiniene.

Partidul Congresul Naţional African (ANC), care se află la putere de la inslarea democraţiei în Africa de Sud, face adesea pe această temă o paralelă cu propria sa luptă împotriva apartheidului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.