Cei trei ostatici ucişi din greşeală vineri de forţele de apărare israeliene în Gaza au folosit resturi de mâncare pentru a scrie pancarte în care implorau ajutor, susţine Israelul, potrivit BBC.
Bărbaţii stăteau în clădirea de lângă locul unde au fost împuşcaţi "de ceva timp", potrivit Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).
Oficialii au recunoscut că uciderea bărbaţilor care ţineau un steag alb a fost o încălcare a " regulilor de luptă".
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Israelul se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru un acord de eliberare a mai multor ostatici.
Se crede că aproximativ 120 de ostatici sunt încă în captivitate în Fâşia Gaza. Aceştia au fost capturaţi de militanţi în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie, în care au murit aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului. Israelul a lansat o operaţiune masivă ca ripostă, despre care spune că are ca scop distrugerea Hamas.
De atunci, peste 18.000 de persoane au fost murit în Gaza, potrivit autorităţilor sanitare locale, iar sute de mii de alte persoane au fost strămutate.
Ostaticii - Yotam Haim, 28 de ani, Samer Talalka, 22 de ani, şi Alon Shamriz, 26 de ani - au fost ucişi vineri în cartierul Shejaiya din oraşul Gaza, în contextul în care trupele israeliene se confruntă cu o rezistenţă dură.
Potrivit unui oficial militar israelian, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, bărbaţii au ieşit fără cămaşă dintr-o clădire, iar unul dintre ei purta un băţ cu o pânză albă.
Unul dintre soldaţi, a adăugat oficialul, s-a simţit ameninţat, întrucât bărbaţii se aflau la o distanţă de câteva zeci de metri, i-a declarat "terorişti" şi a deschis focul. Doi dintre ei au fost ucişi imediat, în timp ce al treilea, rănit, s-a întors în clădire.
S-a auzit un strigăt de ajutor în ebraică, iar comandantul batalionului a ordonat trupelor să înceteze focul. Ostaticul rănit a reapărut ulterior şi a fost împuşcat şi ucis, a declarat oficialul.
Nu este clar dacă ostaticii au fost abandonaţi de răpitorii lor sau au evadat.
Duminică, FDI a declarat că a fost efectuată o percheziţie a clădirii, care a scos la iveală mesajele "SOS" şi "Ajutor, 3 ostatici" scrise pe ţesături.
Oficialii cred că ostaticii se aflau acolo de ceva timp.
De la sfârşitul unui armistiţiu temporar între Israel şi Hamas la începutul acestei luni, familiile ostaticilor au cerut insistent guvernului israelian să ajungă la un nou armistiţiu pentru ca măcar o parte dintre captivi să fie eliberaţi. Acordul iniţial a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici, în schimbul palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene.
Premierul Benjamin Netanyahu a respins apelurile, insistând că "presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru victorie".
Pe fondul numărului tot mai mare de victime civile palestiniene, autorităţile israeliene se află sub o presiune internaţională tot mai mare, inclusiv din partea principalului aliat al ţării, SUA.
Duminică, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, s-a deplasat în Israel pentru a cere un "armistiţiu imediat şi durabil".
Omologul său israelian, Eli Cohen, a declarat că o încetare a focului ar fi o eroare, descriind-o ca pe un cadou pentru Hamas.
Marea Britanie şi Germania au cerut, de asemenea, o "încetare durabilă a focului", fără a spune însă că ar trebui să fie imediată.
Zone întinse din Fâşia Gaza au fost distruse de bombardamentele israeliene, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat asupra unei catastrofe umanitare pe fondul unei penurii generalizate de produse de bază.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.