Forţele armate iraniene au anunţat miercuri că au folosit drone de fabricaţie proprie pentru a localiza elicopterul preşedintelui Ebrahim Raissi, după prăbuşirea fatală a acestuia în nord-vestul Iranului, în condiţiile în care iniţial au existat relatări că o dronă turcească ar fi găsit epava, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, în zorii zilei, "locul exact al accidentului a fost descoperit de forţele de salvare de la sol şi de dronele iraniene ale forţelor armate", au precizat acestea din urmă într-un comunicat care descrie eforturile făcute după dispariţia elicopterului ce îi transporta pe preşedinte şi pe alte şapte persoane.

Operaţiunile de salvare au fost lansate duminică după-amiază pentru a găsi locul unde se află aparatul, un Bell 212 de producţie americană, care a dispărut într-o zonă muntoasă şi împădurită, în condiţii meteorologice dificile. La aflarea veştii dispariţiei, Turcia vecină s-a oferit să ajute şi a trimis o dronă dotată cu echipament de vedere pe timp de noapte. Dar "drona nu a putut determina locul exact al accidentului şi s-a întors în cele din urmă în Turcia", susţine comunicatul forţelor armate iraniene, publicat de agenţia oficială IRNA. Potrivit comunicatului, au fost folosite drone iraniene care erau trimise într-o misiune în sudul Iranului.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Şeful Statului Major al forţelor armate, Mohammad Bagheri, a ordonat luni o anchetă privind cauzele accidentului.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, şeful de cabinet al preşedintelui, Gholam Hossein Esmaili, a descris circumstanţele accidentului aşa cum le-a trăit el însuşi într-unul dintre cele trei elicoptere ale delegaţiei. La decolare, "vremea era senină, aşa că nu era nimic ca să ne facem griji". Totuşi, după o jumătate de oră, pilotul elicopterului prezidenţial a ordonat celor trei aeronave să "se ridice deasupra unei zone noroase" care se formase. După ce s-a supus, fără să fi simţit cea mai mică turbulenţă, "pilotul nostru şi-a dat seama brusc că elicopterul care îl transporta pe preşedinte dispăruse", a mărturisit asistentul lui Raisi.

În lipsa unui răspuns, pilotul s-a întors şi a survolat zona "de mai multe ori", dar perdeaua de nori a făcut imposibilă vederea solului. "Am încercat de mai multe ori, dar nu am reuşit să stabilim contactul radio" cu elicopterul preşedintelui, a povestit oficialul.

Pilotul a decis apoi să aterizeze la o mină de cupru pentru a "investiga" dispariţia aeronavei. "După mai multe încercări" de apelare, a răspuns unul dintre cei opt pasageri, ayatollahul Hashem, imamul din Tabriz. "Ne-a spus: Nu mă simt bine şi a precizat că era singur şi nu ştia unde se află. Am format apoi o echipă pentru a merge să îi căutăm şi am cerut ajutor de urgenţă imediat", a adăugat şeful de cabinet al fostului preşedinte Raisi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.