Iranul a autorizat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) să pătrundă - în curând - în două instalaţii în care jandarmul nuclear cerea acces, într-un context de tensiuni legate de o încercare americană eşuată pentru moment de a reimpune sancţiuni internaţionale Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Iranul acordă în mod voluntar AIEA acces la două instalaţii specificiate de Agenţie”, au anunţat AIEA şi Organizaţia Iraniană a Energiei Atomioce (OIEA) într-un rar comunicat comun.

”Datele accesului AIEA şi activităţilor de verificare au fost convenite”, adaugă cele două instituţii, însă fără să precizeze calendarul.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”AIEA nu are alte întrebări de pus Iranului şi nici alte cereri de acces de formulat (...)”, afrimă Rafael Grossi şi Ali Akbar Salehi, directorul OIEA în comunicat.

Acest anunţ intervine în contextul în care miercuri se încheie prima vizită în Iran a noului director general al AIEA, argentinianul Rafael Mariano Grossi, care a preluat conducerea agenţiei în 2019.

În iunie, Consiliul Guvernatorilor AIEA, o organizaţie cu sediul la Viena, în Austria, a adoptat o rezoluţie propusă de statele europene care cere Teheranului să permită unor inspectori accesul în cele două instalaţii cu scopul de a clarifica dacă în ele au avut loc activităţi nucleare nedeclarate la începutu anilor 2000.

Iranul a refuzat până în prezent să răspundă în mod favorabil cererilor AIEA, argumentând că ele aveau la bază acuzaţii israeliene.

Rafael Grossi a sosit la Teheran luni, pentru a cere regimului să autorizeze inspectarea celor două instalaţii în care, potrivit AIEA, s-ar putea afla în continuare materiale radioactive nedeclarate sau reziduuri susceptibile să demonstreze că în ele s-au efectuat cercetări nucleare în scopuri militare.

Atât serviciile americane şi israeliene de spionaj, cât şi AIEA cred că Iranul a încercat să se doteze cu arma atomică, dar că Republica islamică şi-a întrerupt programul în 2003, de frică să nu fie descoperit. Cele două instalaţii pe care AIEA a fost autorizată să le inspecteze ar fi făcut parte din acest program.

Grossi a obţinut să vină personal la Teheran, într-un context de tensiuni tot mai puternice între Statele Unite şi aliaţii lor europeni cu privire la încercarea Washingtonului de a menţine un embargo asupra armamentului impus Iranului şi de a-i reimpune sancţiuni ONU.

Regatul Unit, Franţa şi Germania au respins această iniţiativă, afrimând că le contracarează eforturile în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Donald Trump a ieşit în 2018.

Washingtonul susţine în continuare că are dreptul să reimpună cu forţa sancţiuni, prin intermediul unui mecanism cunoscut sub numele de ”snapback”, prevăzut de acordul nuclear, o procedură fără precedent pe care Statele Unite intenţionează să o folosească într-un mod juridic controversat.

Comisia Comună a Acordului între europeni, China şi Rusia se reuneşte marţi la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.