Tot Lesbosul aşteaptă cu nerăbdare vizita Papei Francisc: măsurile de securitate au fost înăsprite, plajele au fost curăţate, zidurile au fost vopsite, iar primarul principalului oraş de pe insulă a investit chiar într-o carte de oaspeţi, în speranţa că Suveranul Pontif va fi primul care să o semneze, deşi mulţi se îndoiesc că situaţia se va schimba după plecarea capului Bisericii Catolice, au constatat jurnaliştii care au mers pe insula elenă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Moria, un sat mic ce găzduieşte în prezent deja celebrul centru de detenţie pentru migranţi, înconjurat cu sârmă ghimpată, refugiaţii se pregătesc pentru sosirea liderului catolicismului.

Eli, o tânără de 22 de ani din Afganistan ţinută la Moria, speră că vizita Papei îi va schimba soarta. “Unii oameni spun că venirea Papei aici nu va schimba nimic. Dar eu sper că, după ce va veni, după ce va vedea acest loc, lucrurile vor sta mai bine. Apoi vom putea merge în Suedia. Sper că vom fi liberi”, a spus ea pentru revista Time.

Tânăra povesteşte că a fugit împreună cu soţul ei, de 27 de ani, pentru că tatăl ei voia să îi omoare. “Noi ne iubim, dar familiile noastre se duşmănesc”, a explicat ea.

“Este o închisoare”, le spune femeia jurnaliştilor prin gard, referindu-se la tabără. “Mâncarea este foarte proastă. Curge numai apă rece. Aşteptăm micul dejun până la prânz”, adaugă ea.

Mulţi dintre migranţii de la Moria speră că vizita Papei va atrage atenţia internaţională asupra condiţiilor din tabără. “Este foarte bine, indiferent de rasă sau religie”, a explicat Yohanes Zerazion, în vârstă de 40 de ani, din Eritrea. “Francisc nu este politician. UE şi Turcia ne-au vândut pentru ca Turcia să primească bani şi vize pentru cetăţenii ei cu orice preţ. Dar Papa nu este om de afaceri. Este trimisul Domnului. Va atrage atenţia lumii asupra a ceea ce se întâmplă aici”, speră el.

Zerazion nu este, însă, foarte mulţumit de pregătirile care se fac pentru vizita Suveranului Pontif. El şi soţia sa au fost mutaţi de oficialii greci şi obligaţi să îşi instaleze cortul într-o altă parte a centrului de detenţie, în spatele toaletelor, pentru ca zona unde stăteau ei să fie curăţată.

“Apă murdară de la toaletă curge pe lângă corturile noastre (...). Încearcă doar să facă o impresie bună. Acelaşi truc îl aplică şi Guvernul meu acasă”, a subliniat el.

“Va fi simbolic”,  crede primarul din Mitilini,  Spyros Galinos. “Timp de câteva ore, cel mai mare militant pentru drepturile omului din lume va atrage atenţia asupra celei mai grave crize umanitare din Europa”, a adăugat el.

Puţine locuri din UE poartă urmele crizei refugiaţilor în aceeaşi măsură ca Lesbos, iar pentru voluntarii care se implică în acest dosar a devenit aproape un ritual de trecere mistic, scrie The Guardian.

Astfel că Papa Francisc va merge sâmbătă pe o cale intens bătută. Peste 50.000 de voluntari au lucrat în zonă pentru a ajuta valul de refugiaţi care a fugit de războaiele şi crizele din ţările de origine, în special din Siria, Irak şi Afganistan, în căutarea unei vieţi mai bune în Europa.

În nicio altă ocazie de-a lungul istoriei nu s-a mai întâmplat ca atât de multe ONG-uri şi atât de mulţi oameni de rând să se implice pentru a compensa resursele limitate ale unei ţări aflate în pragul falimentului pentru a face faţă afluxului de migranţi.

Pentru organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, vizita Papei oferă o oportunitate de aur pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra condiţiilor inumane în care sunt ţinuţi mii de refugiaţi în Grecia, în baza acordului controversat încheiat de UE şi Turcia.

“Pentru toţi cei de aici, această experienţă schimbă viaţa”, spune Adil Izemran, un voluntar olandez care anterior conducea o companie imobiliară la Amsterdam. “Speranţa noastră este că Francisc va fi la fel de impresionat ca noi, că această vizită îi va deschide inima şi îl va face mai proactiv”, a adăugat el.

În faţa taberei, Mikhael, un voluntar grec de 28 de ani care aduce mâncare în tabără, constată cu inima strânsă că numărul soldaţilor de la poartă a fost suplimentat. “Au vopsit zidurile taberei astăzi (joi –n.r). Totul este curat şi nou. Trebuie să facă o impresie bună”, explică el.

Din punctul său de vedere, vizita prezintă un risc inutil din punct de vedere al securităţii. “Este o vizită inutilă (...). Este prea riscant. Creştinii sunt inamicul numărul unu al ISIS (Statul Islamic – n.r.). Iar Papa este primul creştin. Iar numărul doi este capul Bisericii Ortodoxe – vine şi el. Este periculos”, subliniază Michael.

Deşi riscul unui atac ISIS este redus măsurile de siguranţă au fost luate foarte în serios. Un ofiţer din faţa taberei a declarat că numărul militarilor va fi triplat.

Un purtător de cuvânt al primarului din Mitilini a precizat  că măsurile de securitate de pe insulă au fost impuse de Vatican.  “Ei sunt responsabili pentru securitate. Sunt aici de o săptămână”, a adăugat el.

Un acrobat din Mitilini, Andreas, de 35 de ani, este nemulţumit că nu mai poate merge în tabăra de la Moria pentru a distra refugiaţii, din cauza vizitei Papei.

“Atât de mulţi bani sunt cheltuiţi ca Papa să vină aici, în loc să fie folosiţi pentru refugiaţii care chiar au nevoie de ei. Iar după aceea, presa va pleca, iar refugiaţii vor rămâne”, a adăugat el.

Călătoria Suveranului Pontif şi a liderului Bisericii Ortodoxe va spori, probabil, presiunea asupra liderilor UE, care se confruntă deja cu critici privind acordul controversat semnat luna trecută de Bruxelles şi de Ankara, scrie Euractiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.