Noul coronavirus împinge statele să se replieze asupra lor însele - în urma unui bilanţ care depăşeşte 5.000 de morţi şi prin lideri mondiali care reacţionează dispersat - în lupta împotriva unei pandemii catalogate drept ”cea mai mare gravă criză de un secol” de către preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.
Odată cu contaminarea a 134.000 de persoane şi cele peste 5.040 de decese, pandemia bulversează viaţa cotidiană a sute de milioane de persoane - prin închiderea şcolilor şi locurilor publice, limitarea deplasărilor, închiderea frontierelor, anularea şi amânarea evenimentelor sportive şi culturale.
”I-am transmis un mesaj unui prieten: «să bem un pahar împreună, înainte ca ei să ne-o interzică!»”, declara la Madrid Victor Rodriguez, în vârstă de 43 de ani, care bea vermut, într-un bar de obicei foarte popular, dar care era aproape gol joi seara.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Primăria capitalei spaniole a anunţat vineri că va dispune închiderea teraselor şi a recomandat barurilor şi restaurantelor să se închidă ele singure.
O dovadă că virusului nu-i pasă de frontiere sau bariere sociale, soţia premierului Canadei Sophie Grégoire Trudeau a fost testată joi pozitiv cu coronavirus şi rămâne în carantină. Soţul său, Justin Trudeau, ”este în stare bună de sănătate” dar va sta la izolare 14 zile.
Miercuri s-a aflat despre plasarea în izolare, în Australia, a actorului hollywoodian Tom Hanks şi a soţiei sale.
Interdicţia temporară a intrării în Statele Unite a călătorilor din Europa, decretată miercuri de Donald Trump, a declanşat un şoc ale cărui unde s-au propagat pe toate continentele.
DISPERSARE
Franţa, una dintre naţiunile cele mai afectate din Europa, a intrat pe lista ţărilor ale căror şcoli, creşe şi universităţi se închid. Emmanuel Macron a cerut persoanelor în vârstă de peste 70 de ani să rămână acasă, însă nu a decis să amâne primului tur al alegerilor municipale, prevăzute duminică.
Închideri probabile ale frontierelor vor fi probabil necesare în zilele şi săptămânile următoare,”însă va trebui să fie luate la scară europeană”, a dat asigurări Macron, ale cărui măsuri privind criza economică provocată de coronavirus - inclusiv indemnizarea salariaţilor în şomaj parţial - vor costa zeci de miliarde de dolari.
Fără să aştepte, două ţări europene au luat asemenea decizii - Slovacia a anunţat joi că îşi închide frontierele tuturor străinilor, cu excepţia polonezilor, foarte implicaţi în viaţa economică locală, iar Cehia urmează să-şi închidă de luni frontierele, atât străinilor care vor să intre în ţară, cât şi cehilor care vor să plece în străinătate.
Acestereacţii dispesate, alături de măsuri considerate dezamăgitoare ale unor autorităţi monetare precum Banca Centrală Europeană (BCE), în vederea contracarării panicii, au înnebunit pieţele, care s-au confruntat joi cu o degringoladă istorică, care loveşte în plin sectoarele transportului aerian şi turismului şi alimentează temeri cu privire la o recesiune mondială.
Vineri, bursele europene s-au redresat, însă, cea de la Milano recuperând 9,25% la mijlocul zilei, cea de la Paris 5,1%, cea de Londra 4,56%, iar cea de la Frankfurt 3,74%.
DIMINUAREA CONTAMINĂRILOR ÎN CHINA
Între bursele asiatice, cea de la Tokyo şi-a continuat însă degringolada, pierzând peste 6%, iar cea de la Hong Kong a închis cu o depreciere de 1,14%.
Pandemia continuă să bulverseze viaţa de zi cu zi a populaţiilor, ca în Italia, care a înregistrat joi cel de-al o mielea mort şi care are de-acum peste 15.000 de cazuri, unde toate magazinele, mai puţin cele considerate esenţiale, sunt de-acum închise.
Iar Iranul a anunţat vineri alte 85 de decese - cel mai grav bilanţ înregistrat într-o singură zi de la începutul epidemiei în această ţară, bilanţul crescând astfel la 514 morţi.
În China, în schimb, care este punctul de plecare al epidemiei, numărul noilor contaminări a scăzut vineri la opt - cel mai mic număr de la începutul publicării statisticilor, la jumătatea lui ianuarie.
Furios din cauză că a auzit vorbindu-se despre ”virusul străin”, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Beijing a sugerat, pe Twitter, că boala ar fi putut să fie adusă în ţară de armata americană, citând în sprijin teza unui site conspiraţionist.
ACCESUL PE EVEREST, ÎNCHIS
Beijingul a desemnat, însă, în mod foarte clar, la începutul anului, o piaţă din Wuhan drept ”leagăn” al epidemiei, unde virusul s-ar fi transmis de la o specie animală la alta, după care a contaminat omul.
Un semn al unei reveniri la normal care se conturează în gigantul asiatic, Apple a anunţat redeschiderea celor 42 de magazine chineze.
Însă India a anunţat joi un prim deces. Iar un prim caz a fost înregistrat în Africa de Est - o studentă kenyană care s-a întors din Statele Unite via Londra.
Pandemia seamănă de asemenea haosul în calendarul sportiv.
Marele Premiu al Australiei, care urma să aibă loc în acest weekend pe circuitul de la Melbourne, a fostanulat vineri. Flacăra olimpică a Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo a fost aprinsă joi în situl antic grec Olympia - în timp ce oportunitatea desfăşurării acestor Jocuri face obiectul unor dezbateri.
În ceea cepriveşte alipinismul, Nepalul a urmat exemplul Chinei şi a suspendat emiterea de permise de ascensiune pe Everest, închizând astfel accesul pe ”Acoperişul Lumii”, cu câteva săptămâni înaintea deschiderii sezonului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...