Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a dat o ”primă confirmare pozitivă” unei propuneri de armistiţiu în Fâşia Gaza şi eliberării unor ostatici ţinuţi în această enclavă palestiniană, anunţă joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed al-Ansari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un nou acord în vederea unui armistiţiu şi unui schimb de ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni este studiat în prezent, pe baza unei propuneri făcute la o reuniune în Franţa, în weekend, între reprezentanţi ai Statelor Unite, Israelului, Qatarului şi Egiptului.

”Reuniunea de la Paris a permis o consolidare a propunerilor (...). Această propunere a fost aprobată de către partea israeliană şi avem acum o pimă confirmare pozitivă din partea Hamas”, anunţă Majed al-Ansari.

”Drumul de parcurs este încă foarte dificil. Suntem optimişti, pentru că cele două părţi au acceptat premisele care să conducă la o viitoare pauză. Sperăm ca în viitoarele săptămâni să fim în măsură să anunţăm veşti bune în acest subiect”, a adăugat el.

PROPUNERE DE ARMISTIŢIU ÎN TREI FAZE

În ziua atacului de la 7 octombrie în sudul Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate la sfârşitul lui noiembrie într-un armistiţiu de o săptămână.

Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de de ostatici sunt ţinuţi în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 27 ar fi morţi.

Hamasul a anunţat de această dată o propunere în trei faze, inclusiv o ”pauză” în lupte de şase săptămâni care poate fi prelungită.

În această perioadă, Israelul ar urma să elibereze 200-300 de deţinuţi palestinieni care nu au fost încarceraţi în regim de înaltă securitate, în schimbul eliberării a 35-40 de ostatici din Fâşia Gaza, potrivit unei surse din cadrul Hamas apropiată medierilor Egiptului şi Qatarului.

Între 200 şi 300 de TIR-uri cu ajutor umanitar ar putea să intre zilnic în Fâşia Gaza.

Războiul din Fâşia Gaza a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas s-au infiltrat din enclavă şi au comis atacuri fără precedent în sudul Israelului, soldate cu 1.163 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui nou bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a jurat să ”aneantizeze” Hamasul, aflar la putere în Fâşia Gaza din 2007, şi a lansat o ofensivă militară soldată cu peste 27.000 de morţi, marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.