Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei eliberări a ostaticilor, o nouă evoluţie în negocieri aflate într-un punct mort pe care Egiptul vrea să le relanseze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi (sâmbătă) Hamas a primit răspunsul oficial al ocupaţiei sioniste la propunerea noastră care le-a fost predată mediatorilor egipteni şi din Qatar la 13 aprilie. Mişcarea va studia această propunere şi va da un răspuns după ce-şi termină studiul”, anunţă într-un comunicat numărul doi al aripii politice a Hamas în Fâşia Gaza, Khalil al-Hayya.

Hamas anunţa într-un comunicat, la 13 aprilie, că a trimis un răspuns mediatorilor din Egipt şi Qatar cu privire la o propunere a unui armistiţiu cu Israelul în Războul din Fâşia Gaza în care insista asupra unui armistiţiu permanent.

Hamas nu a respins atunci în mod explicit planul unui armistiţiu, însă îşi refirma ”exigenţele” - un ”armistiţiu permanent”, retragerea armatei israeliene ”din toată Fâşia Gaza”, ”întoarcerea deplasaţilor în zonele lor şi în locurile de reşedinţă” şi ”intensificarea intrării ajutorului umanitar” în enclava devastată de război.

Or Israelul se opune unui armistiţiu permanent şi insistă asupra unei ”pauze” de mai multe săptămâni în confruntările armate, pentru a desfăşura apoi o operaţiune terestră la Rafah, şi refuză să se retragă din întreaga enclavă.

Această contrapropunere - ale cărei detalii nu au fost dezvăluite - intervine în contextul în care o delegaţie egipteană a sosit vineri în Israel într-o încercare de a relansa negocieri cu privire la un armistiţiu în Fâşia Gaza şi  eliberare a ostaticilor.

Presa israeliană evoca săptămâna aceasta posibilitatea eliberării într-o primă fază a 20 de ostatici, consideraţi ”cazuri umanitare”.

O delegaţie din Egipt, una dintre cele trei ţări mediatoare, alături de Qatar şi Statele Unite, se află în israel pentru a discuta despre un ”cadru global al unui armistiţiu” în Fâşia Gaza, potrivit unei publicaţii egiptene apropiate spionajului egiptean, Al-Qahera News, care citează un oficial egiptean de rang înalt.

Presa israeliană scrie că delegaţia egipteană urmează să încerce să relanseze negocierile - care se află într-un punct mort de mai multe săptămâni - şi pentru a pleda în favoarea unui acord care să implice eliberarea a ”zeci” de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza.

Războiul din Fâşia urmează să se afle în centrul unor întâlniri între diplomaţi de rang înalt arabi şi europeni - inclusiv miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei - în acest weekend la Riad, în Arabia Saudită.

ATACURI NOI ÎN APROPIERE DE RAFAH

Pe teren, în noaptea de vineri spre sâmbătă palestinieni au anunţat atacuri israeliene în apropiere de Rafah, unde israelul se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în pofida unor temeri ale comunităţii internaţionale.

Numeroase capitale şi organizaţii umanitare se tem de o baie de sânge în acest oraş în care se înghesuie 1,5 milioane de palestinieni, mulţi în tabere de corturi, fără apă şi electricitate.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent în sudul Israelului al unor comandouri Hamas, care a antrenat moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite atunci, iar 129 rămân ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali  israelieni.

Ca represalii, Israelul a promis să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Armata israeliană a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 34.356 de morţi, majoritatea civili, potrivit ministerului Hamas al Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.