Hamas a redus cu mai mult de jumătate numărul ostaticilor pe care este dispusă să îi elibereze în prima fază a unui acord de încetare a focului, a declarat o sursă israeliană apropiată negocierilor, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultima sa contrapropunere, Hamas s-a oferit să elibereze mai puţin de 20 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de şase săptămâni, reducând la mai mult de jumătate numărul de 40 de ostatici care a stat la baza negocierilor de luni de zile, ceea ce reprezintă un pas înapoi semnificativ în cadrul discuţiilor.

Un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a confirmat că Hamas se concentrează asupra celor 20 pentru prima fază a unui potenţial acord de încetare a focului. Oficialul a confirmat, de asemenea, că Hamas le spune mediatorilor că mai are doar aproximativ 20 de ostatici rămaşi, care sunt femei sau bărbaţi bolnavi, răniţi şi în vârstă. Hamas a cerut, de asemenea, eliberarea mai multor prizonieri palestinieni în schimbul unui număr mai mic de ostatici, a precizat sursa, precum şi un număr mai mare de prizonieri care execută pedepse pe viaţă.

Sursa israeliană a declarat că ultima contrapropunere a Hamas semnalează faptul că Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, nu doreşte un acord, încercând să exploateze fisurile dintre SUA şi Israel cu privire la operaţiunile militare israeliene din Gaza şi presiunea internă asupra guvernului israelian. Basem Naim, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că Hamas a propus "eliberarea a (trei) israelieni capturaţi în fiecare săptămână", dar a precizat că "nimeni nu vorbeşte despre cifre finale".

Dincolo de raportul prizonierilor palestinieni, Hamas continuă să ceară asigurări cu privire la o încetare permanentă a focului, retragerea trupelor israeliene din Gaza şi accesul nerestricţionat al palestinienilor pentru a se întoarce în nordul Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.