Clericul de opoziţie Fethullah Gulen l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, sugerând că ar fi putut fi planificată chiar de Guvernul de la Ankara, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat sâmbătă unui grup mic de jurnalişti la locuinţa sa din Saylorsburg, Pennsylvania, Gulen a respins toate acuzaţiile că se află în spatele tentativei de lovitură de stat.

„Nu cred că lumea crede acuzaţiile făcute de preşedintele Erdogan. Există posibilitatea să fie o lovitură de stat înscenată şi ar putea avea ca scop noi acuzaţii” împotriva “guleniştilor”, a spus el.

Gulen, care conduce mişcarea Hizmet din exil şi care a intrat în opoziţie faţă de Erdogan în 2013, în urma unui scandal de corupţie, a vorbit cu jurnaliştii într-o cameră mică de rugăciune.

El a subliniat că respinge toate intervenţiile militare, în condiţiile în care şi el a suferi în urma puciurilor din anii ’90. “După lovituri de stat date de armată, am fost supus la presiuni şi am fost închis. Am fost judecat şi m-am confruntat cu diferite forme de hărţuire”, a povestit el. “Acum Turcia este pe drumul spre democraţie, nu există cale de dat înapoi”, a adăugat Gulen.

Întrebat dacă s-ar fi întors în Turcia în cazul în care lovitura de stat ar fi avut succes, Gulen a răspuns: “Îmi este foarte dor de ţara mea. Dar mai există un factor important, anume libertatea. Sunt aici, departe de tulburările politice din Turcia şi trăiesc cu libertatea mea”.

Ultima dată când liderul religios a vorbit cu presa internaţională a fost în 2014. Preferă să nu iasă din complexul unde mişcarea sa oferă îndrumare religioasă.

La rândul său, Alp Aslandogan, consilierul lui Gulen, a sugerat că este posibil ca lovitura de stat să fi fost planificată chiar de Erdogan, în condiţiile în care evenimentele nu seamănă cu ale puciuri din trecut.

“Puciul pare să fie prost planificat (…), foarte prost executat şi totul pare să evolueze în interesul lui Erdogan. Sunt multe semne de întrebare mari privind modul în care a fost executată” tentativa de lovitură de stat, a explicat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, avertizând că acesta este un test al alianţei dintre Washington şi Ankara.

Timp de câteva ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un val de violenţe a afectat principalele două oraşe din Turcia, Istanbul şi Ankara, în timp ce facţiuni înarmate au încercat să preia puterea. Ei au blocat podurile de peste strâmtoarea Bosfor, ce leagă malul asiatic şi pe cel european al Istanbulului, şi au bombardat cartierul general al serviciilor de informaţii şi Parlamentul din Ankara.

Însă tentativa de lovitură de stat a eşuat atunci când Erdogan s-a întors la Istanbul din vacanţă şi le-a cerut oamenilor să iasă pe străzi pentru a-i susţine Guvernul în faţa puciştilor, pe care i-a acuzat că vor să îl omoare.

Cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele provocate de tentativa de puci. Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti. Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.