O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm, activ în Ucraina, care este pe cale să devină o ”ameninţare” mondială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mandiant, o societate importantă de securitate cibernetică, a reperat operaţiuni răuvoitoare desfăşurate de către această grupare care preia denumirea creaturii imaginare imaginate de către Frank Herbert în saga Dune.

Hackerii ţintesc locuri în întreaga lume considerate drept ”puncte fierbinţi” din punct de vedere politic, militar sau economic din perspectiva intereselor ruseşti.

”Am observat gruparea desfăşurând operaţiuni de spionaj în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi America Latină”, arată în raport cercetători de la Mandiant.

În contextul în care ”un număr-record de oameni participă în alegeri naţionale în 2024, antecedentele Sandworm în privinţa tentativelor de amestec în procesele democratice cresc cresc şi mai mult gravitatea ameninţării pe care gruparea o poate reprezenta pe termen scurt”, se arată în raport.

În urmă cu cinci ani, 12 ofiţeri din cadrul spionajului militar rus au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la acuzaţii cu privire la un presupus amestec al acestora în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care l-au condus pe Donald Trump la Casa Albă, potrivit FBI.

Miliardarul repubkican candidează din nou la preşedinţie, după ce nu a fost reales îin 2020.

O ARMĂ DE RĂZBOI

Sandworm a ţinitt în mai multe rânduri instituţii electorale în Occident - inclusiv ale unor ”actuale şi viitoare” state membre NATO, relevă în acest raport Mandiant.

Gruparea a ”încercat să se amestece în procesele democratice din anumite ţări divulgând informaţii sensibile politic şi desfăşurând malware-uri cu scopul de a accesa sisteme electorale şi a falsifica date electorale”, detaliază Mandiant.

Armata rusă apelează - cu regularitate - această grupare în Războiul din Ucraina, potrivit cercetătorilor.

Ei dau asigurări că Sandworm ”este angajat activ în toată gama de operaţiuni de spionaj, atac şi influenţare”.

În 2022, Ucraina anunţa că a dejucat un atac cibernetic rus al Sandworm vizând una dintre cele mai mari instalaţii energetice ucrainene.

”Estimăm cu mare încredere că (Sandworm) este considerat de către Kremlin un instrument de putere agil, capabil să servească interesele naţionale şi ambiţiile Rusiei, inclusiv eforturi vizând să submineze procese democratice în întreaga lume”, conchid autorii raporutlui.

Activităţile grupării - ce de exemplu tentative de influenţare a alegerilor sau represalii împotriva unor organisme sportive internţaionale în controverse cu privire la dopajul unor atleţi - sugerează că ”nu există limite ale impulsurilor naţionaliste” care pot anima programul Sandworm, se arată în raportul Mandiant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.