În total 19 cetăţeni ruşi au obţinut azil în Franţa de la începutul lui 2024, anunţă vineri Curtea Naţională franceză a Dreptului la Azil (CNDA) care a recunoscut în iulie din principiu statutul de refugiat militarilor ruşi care refuză să lupte în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit hotărârilor Curţii, ”de la 1 ianuarie şi până la jumătate lui martie 2024, 19 cereri de azil” au fost acordate, declară vineri AFP CNDA.

În iulie, Curtea a adoptat o doctrină care constă în a acorda statutul de refugiat cetăţenilor ruşi care au ”demonstrat existenţa riscului personal de persecuţie în cazul întoarcerii în Rusia, din cauza nesupunerii lor faţă de mobilizarea parţială în cadrul războiului purtat de către Forţele armate ruse împotriva Ucrainei”.

Această doctrină - prima în Franţa cu privire la dezertori din armata rusă - are la bază o directivă europeană de la 13 decembrie 2011 şi o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la 26 februarie 2015.

Curtea a respins cererea de azil a unui rus care se prezenta ca fiind dezertor, stabilind că ”declaraţiile şi piesele prezentate nu permit să se stabilească dacă reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului” Rusiei în Ucraina.

”Pentru a pretinde o protecţie cu statutul de refugiat, trebuie să se justifica caracterul mobilizabil prin elemente precise, ca documente sau declaraţii detaliate şi personale”, sublinia vicepreşedinta CNDA Christine Massé-Degois.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.