Fostul număr doi al fostei gherile columbiene FARC, Ivan Marquez, al cărui deces fusese anunţat, a reapărut sâmbătă într-o înregistrare video, exprimându-şi sprijinul pentru propunerile înaintate de guvernul preşedintelui Gustavo Petro, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ivan Marquez, care a preluat din nou armele după ce a semnat în 2016 acordul istoric de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), conduce o facţiune cunoscută sub numele de Segunda Marquetalia, care are peste 1.600 de luptători, potrivit serviciilor de informaţii militare. În iulie 2023, presa locală a speculat cu privire la moartea sa, după ce a fost victima unui atac în Venezuela în 2022. Guvernul a negat însă acest lucru, iar în martie, poliţia a anunţat că se afla în Columbia.

Într-o înregistrare video de 16 minute, al cărei extras a fost publicat sâmbătă de ziarul El País, se poate vedea că poartă ochelari. "O constituţie bolivariană pentru Columbia ar fi o idee extraordinară", spune Luciano Marin, numele real al lui Marquez, referindu-se la propunerea lui Petro de a crea o adunare constituantă. "Vânturile schimbării suflă, trezind speranţa mulţimilor", adaugă Ivan Marquez.

Înregistrarea a fost prezentată în departamentul columbian Vichada (est), relatează El País, în timpul Forumului Binaţional pentru Pace.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

Liderul gherilei a participat la negocierile de la Havana ce au dus la tratatul din 2016 care a dus la demobilizarea celei mai mari părţi a FARC.

El a revenit pentru scurt timp la viaţa civilă şi a fost ales senator, până când şi-a făcut publică revenirea în clandestinitate în august 2019. În februarie, guvernul lui Petro şi Segunda Marquetalia a lui Márquez au anunţat deschiderea negocierilor, fără a preciza însă o dată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.