Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi în favoarea unui grup de femei elveţiene în vârstă care au susţinut că eforturile inadecvate ale guvernului lor de a combate schimbările climatice le expun riscului de a muri în timpul valurilor de căldură, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia instanţei europene în acest caz, bazat pe plângerea făcută în numele a peste 2.000 de femei (reunite în grupul KlimaSeniorinnen Schweiz - Senioarele pentru clima Elveţiei), ar putea avea un efect de propagare în întreaga Europă şi în afara ei, creând un precedent pentru modul în care unele instanţe vor aborda valul tot mai mare de litigii privind clima, argumentate pe baza încălcării drepturilor omului.

Preşedintele Curţii, Siofra O'Leary, a declarat că guvernul elveţian a încălcat dreptul omului la viaţă privată şi de familie, prin faptul că nu a pus în aplicare suficiente politici interne pentru a aborda schimbările climatice. "Acest lucru a inclus eşecul de a cuantifica, printr-un buget de carbon sau în alt mod, limitările naţionale ale emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat O'Leary.

De asemenea, ea a menţionat că guvernul elveţian nu a reuşit să îşi îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin faptul că nu a pus în aplicare măsuri pentru a se asigura că obiectivele sunt atinse.

Mişcarea civică globală Avaaz a declarat că hotărârea instanţei deschid un nou capitol în litigiile privind clima. "Hotărârea în cazul plângerii elveţiene stabileşte un precedent obligatoriu din punct de vedere juridic, care serveşte drept model pentru modul în care puteţi da în judecată cu succes propriul guvern pentru eşecurile în domeniul climei", a arătat Ruth Delbaere, director de campanii juridice la Avaaz.

ALTE DOUĂ PLÂNGERI SIMILARE AU FOST RESPINSE

Pe de altă parte, instanţa a respins alte două plângeri similare, prima înaintată de şase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene şi cealaltă intentată de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris.

"Am sperat cu adevărat că vom câştiga împotriva tuturor ţărilor, aşa că, evident, sunt dezamăgită că acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Sofia Oliveira, unul dintre tinerii portughezi. "Dar cel mai important lucru este că, în cazul elveţiencelor, Curtea a spus că guvernele trebuie să îşi reducă mai mult emisiile pentru a proteja drepturile omului. Aşadar, victoria lor este o victorie şi pentru noi şi o victorie pentru toată lumea!", a punctat tânăra.

Verdictul în cazul elveţian, care nu poate fi atacat, ar putea obliga guvernul de la Berna să ia măsuri mai mari de reducere a emisiilor, inclusiv să îşi revizuiască obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 pentru a se alinia la obiectivul Acordului de la Paris de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius.

Cazurile aduse în faţa comisiei de 17 judecători de la Strasbourg se adaugă unei tendinţe tot mai mari de procese pe teme climatice intentate de comunităţi împotriva guvernelor cu argumente care se bazează pe legislaţia privind drepturile omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.