Partenerii europeni ai Spaniei şi-au subliniat miercuri ataşamentul faţă de unitatea şi ”ordinea constituţională” a ţării, exprimându-şi astfel susţinerea de facto faţă de puterea de la Madrid, după evocarea, marţi, a unei declaraţii de independenţă a Cataloniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

- Comisia Europeană doreşte ”respectarea deplină a ordinii constituţionale spaniole”, a declarat vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis.

”Avem încredere în instituţiile spaniole, (în) premierul (Mariano) Rajoy, cu care preşedintele Jean-Claude Juncker se află în mod constant în contact şi cu toate forţele politice care acţionează în vederea unei soluţii”, a adăugat el.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

- Franţa s-a declarat ”îngrojorată” de situaţia din Catalonia ”după declaraţiile lui Carles Puigdemont”, care a semnat marţi seara o declaraţie de independenţă, suspendată imediat.

”Orice soluţie la această criză internă trebuie să fie găsită în cadrul constituţional spaniol”, a adăugat diplomaţia franceză. ”Orice declarare unilaterală a independenţei de către autorităţile catalane va fi ilegală şi nu va putea în niciun caz să fie recunoscută”, a insistat ea.

- Germania consideră că o declaraţie unilaterală de independenţă ar fi ”iresponsabilă”, a declarat Sigmar Gabriel, şeful diplomaţiei în Guvernul în exerciţiu.

”Experienţa noastră comună în Europa o arată: forţa Europei stă în unitatea sa şi pacea care a permis unificarea ei”, a adăugat el. ”O soluţie va putea să fie găsită doar în cadrul dreptului şi respectării Constituţiei spaniole”, a conchis Gabriel.

- Italia subliniază ”necesitatea respectării cadrului constituţional şi legilor spaniole”, a declarat şeful Guvernului Paolo Gentiloni.

”Apelul la dialog în vederea evitării unei escaladări nejustificate şi periculoase trebuie să se desfăşoare în interiorul unui cadru. Iar acest cadru este cel al Constituţiei şi respectării legilor”, a adăugat el. Ministrul italian de Externe Angelino Alfano a catalogat marţi seara drept ”inacceptabilă” o declaraţie de independenţă a Cataloniei.

- Portugalia este convinsă că Madridul ”va şti să asigure ordinea constituţionalăă în Spania, dar şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi”, a declarat Guvernul într-un comunicat, subliniind ”importanţa unui dialog politic responsabil (...) în vederea găsirii celei mai bune soluţii care să apere unitatea Spaniei”.

- Polonia ”doreşte să sublinieze încă o dată că ea respectă deplin principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unităţii Regatului Spaniei”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, Rafal Bochenek, citat de agenţia PAP.

”Soluţionarea litigiului (...) este o chestiune internă a Regatului Spaniei şi trebuie realizată conform ordinii constituţionale a regatului”, a adăugat el.

- Rusia face apel la ”principiile fundamentale ale dreptului internaţional” şi consideră evenimentele din Catalonia ”drept o afacere internă a Spaniei”, a declarat Ministerul rus de Externe.

”Ne exprimăm speranţa că situaţia va fi rezolvată prin dialog, cu respectarea strictă a legilor spaniole şi în interesul unui Regat al Spaniei unit şi prosper care respectă drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor acestei ţări”, a adăugat Moscova, vizată de sancţiuni după ce a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum considerat ilegal de Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.