Ajuns la putere în urma lovituri în forţă a armatei, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul şi a devenit preşedintele Zimbabwe, succedându-l în funcţie pe Robert Mugabe, după 37 de ani de putere, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zimbabwe pune astfel în mod oficial capăt regimului lui Robert Mugabe.

Emmerson Mnangagwa a fost învestit într-o ceremonie pe cel mai mare stadion din capitală, Harare, National Sports Stadium, cu o capacitate de 60.000 de locuri.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Zeci de mii pe persoane adunate să-l primească pe Emmerson Mnangagwa, care a intrat pe stadion cu pumnul ridicat, l-au aclamat îndelung.

Partidul aflat la putere, Zanu-PF, i-a convocat pe stadion de la ora locală 8.30 (şi ora româniei) pe ”zimbabwienii din toate taberele”.

”Veniţi să fiţi martorii Istoriei în marş, ai primilor noştri paşi într-o nouă eră şi o ţară mai bună, condusă de camaradul nostru adorat ED Mnangagwa”, se putea citi pe un afiş care a împânzit capitala.

MUGABE ABSENT

Presa de stat a lăsat să planeze îndoiala cu privire la participarea lui Robert Mugabe – care nu a mai apărut în public de duminică - la ceremonie.

Potrivit ziarului guvernamental The Herald, Mnangagwa şi Mugabe au convenit ca preşedintele înlăturat de la putere să nu asiste la ceremonia de învestire a succesorului său.

Emmerson Mnangagwa i-a dat asigurări lui Robert Mugabe că el şi familia sa se vor afla în securitate în ţară, mai scrie The Herald.

În 1980, alt stadion din capitală a găzduit ceremonia de independenţă a Zimbabwe, în prezenţa lui Robert Mugabe, dar şi a cântăreţului Bob Marley, prinţului Charles şi a aproximativ zece şefi de stat.

MAI PUŢIN FAST CA LA INDEPENDENŢĂ

De această dată, niciun membru al familiei regale britanice nu a prevăzut să asiste la ceremonie. Fosta putere colonială este reprezentată de secretarul de stat însărcinat cu Dezvoltarea Rory Stewart.

Până şi preşedintele sud-african Jacob Zuma a respins initaţia ţării vecine, pe motiv că îl primeşte, în acelaşi moment, pe omologul său angolez Joao Lourenco. În locul său el l-a trimis pe ministrul Comunicaţiilor.

În primul discurs pe care l-a susţinut de la începutul crizei, Emmerson Mnangagwa a promis să preia rapid funcţia. ”Vrem să ne relansăm economia, vrem locuri de muncă”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi, fără să-şi detalieze programul.

Profilul său îi temperează însă pe entuziaşti.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, este unul dintre membrii loiali ai regimului Mugabe şi a executat mult timp politica represivă a fostului preşedinte.

OPOZIŢIA ABSENTĂ

”Crocodilul”, cum îi spun zimbabwienii, care vrea să ofere asigurări, şi-a arătat până în prezent faţa zâmbitoare şi a promis să fie ”servitorul poporului”.

El i-a îndemnat joi ”pe toţi zimbabwienii patrioţi să se unească, să coopereze”.

Mişcarrea pentru Schimbare Democratică (MDC) a lui Morgan Tsvangirai nu a fost invitată la ceremonie.

Liderul opoziţiei şi-a exprimat dorinţa instalării unui guvern de uniune naţională până la alegerile prevăzute în 2018.

El a dat asigurări cu nu s-a angajat vreo discuţie în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.