Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se va întâlni luni pentru prima dată cu premierul liberal al Canadei, Justin Trudeau, iar discuţia ar putea să fie una tensionată, având în vedere că politicienii canadieni se aşteaptă ca Trudeau să critice abordarea aleasă vizavi de drepturile omului şi imigraţie de noul ocupant al Casei Albe, relarează jurnaliştii DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, relaţiile comerciale ar urma să conducă agenda de discuţii dintre Trudeau şi Trump, după ce liderul american a cerut renegocierea NAFTA şi a abordat o atitudine mult mai protecţionistă cu privire la economia Statelor Unite.

Jurnaliştii DPA susţin că premierul canadian ar trebui să pună la bătaie fiecare gram din şarmul său binecunoscut pentru a ieşi câştigător în urma întâlnirii cu Donald Trump.

Pentru Justin Trudeau, miza acestei întâlniri mult aşteptate constă în apărarea prosperităţii economice a Canadei şi menţinerea relaţiei de securitate extrem de importatentă cu Washington.

”Mă bazez că voi avea o colaborare bună cu preşedintele. Vom discuta despre tot felul de subiecte vizavi de care avem o poziţie comună, precum locuri de muncă şi creştere economică, oportunităţi pentru clasa mijlocie; faptul că milioane de locuri de muncă de pe ambele părţi ale graniţei depunde de circulaţie lină a bunurilor şi serviciilor”, a explicat premierul canadian într-o întâlnire cu localnicii din Yellowknife.

De asemenea, prim-ministrul liberal a precizat că pe agenda de discuţii vor fi incluse şi subiecte vizavi de care nu are o poziţie comună cu cea a lui Donald Trump. Trudeau îşi propune să discute inclusiv despre interdicţia de călătorie semnată de miliardarul republican în urmă cu două săptămâni, a cărei implementare a fost blocată de justiţia din Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează temporar intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

Ţările vizate de ordin sunt Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

La doar o zi după semnarea controversatului ordin executiv, premierul canadian a postat o fotografie în care este surprins întâmpinând o fetiţă siriană pe aeroportul internaţional din Toronto. 

De asemenea, premierul liberal a susţinut că este dispus să primească toţi refugiaţii respinşi de Statele Unite.

”Canada va rămâne întotdeauna sinceră faţă de valorile care ne-au transformat într-o naţiune extraordinară”, a declarat Trudeau.

Statele Unite reprezintă cel mai mare partener comercial pentru Canada. De asemenea, schimburile comerciale dintre cele două ţări se ridică zilnic la o valoare de 2 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.