Două nave ruse debarcare de clasa Ropucha de tip amfibie - Azov şi Iamal - pe care GUR a anunţat că Forţele Aeriene ucrainene le-au ”atins cu succes” într-un atac cu o salvă de rachete de tip Storm Shadow sau SCALP, sâmbătă, în Peninsula Crimeea şi despre care numeroase conturi ucrainene au anunţat pe X c au fost ”avariate critic” sau ”distruse” apar într-o imagine satelitară publicată duminică, ceea ce îndeamnă la prudenţă cu privire la soarta celor două nave, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Revendicarea distrugerii celor două nave nu este confirmată de această imagine satelitară a principalei baze navale ruse în Crimeea, la Sevastopol.

Două nave de clasa Ropucha apar în imagine, una dintre ele escorată către un chei plutitor, fără să prezinte avarii, a doua amarată la alt chei, toto fără avarii.

În schimb, urme negre de arsură apar pe chei, însă nu pe nave.

”Această urmă de arsură nu apare în imagini din trecut”, scrie pe X un analist de surse deschise, Tyler Rogoway, care analizează această imagine publicată de întreprinderea Planet Labs, ale cărei imagini sunt folosite cu regularitate de la începutul războiului din Ucraina.

”Nu ştim dacă nava amfibie a fost avariată şi (dacă da) în ce măsură”, conchide el.

”Nu pare să existe un răspuns major în curs”, adaugă el.

”Se pare că atacul cu Storm Shadow a ratat cele două ţinte şi a provocat doar pagube minime celor două nave de debarcare de clasa Ropucha”, comentează pe X un cercetător specialist în Marina rusă, Frederik Van Lokeren, un fost ofiţer în Marina belgiană.

ALTĂ NAVĂ ATINSĂ?

Potrivit Kievului, altă navă rusă ar fi putut să fie atinsă în acest atac.

”Bănuim că, foarte probabil, nava Ivan Hurs a fost de asemenea avariată”, anunţă luni un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk.

Spre deosebire de cele două nave de debarcare vechi, introduse în serviciu în 1988 şi 1990, Ivan Hurs este o navă de culegere de informaţii clasificată recentă, dată în folosinţă în Marina rusă în 2018l.

Însă, nici în acest caz nicio informaţie independentă nu permite, în acest stadiu, să se confirme sau infirme faptul că nava a fost atinsă.

În 2023, ucrainenii au anunţat că această navă a fost ”avariată” sau ”distrusă” într-un atac cu drone navale.

Însă, de mai multe luni imagini  satelitare au arătat că nava este intactă.

Bilanţul atacului de sâmbătă este de luat cu atenţie.

”În pofida spuselor Forţelor Aeriene şi spionajului militar ucrainean (GUR), noi nu putem considera că vreuna dintre cele două (nave de tip) Ropucha a fost deosebit de avariată sau distrusă până când nu obţinem un pic mai multe probe”, rezumă unul dintre conturile de OSINT (informaţii clasificate din sursă deschisă), Ukraine Control Map, care urmăreşte Războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, Marina rusă a fost puternic afacetată de tiruri de rachetă şi atacuri cu drone navale ucrainene de la începutul războiului.

Le Figaro arăta într-o anchetă publicată la începutul lui martie că cel puţin 20% dintre navele ruse de la Marea neagră au fost avariate sau distruse - reprezentând 30% din tonajul acestei flote, una dintre cele patru flote ale Marinei ruse.

Nave mai noi, care sunt înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, au fost mai degrabă ocolite, însă nave de tip amfibie au fost decimate.

Trei au fost distruse, iar două au fost puternic avariate dintr-un total de nouă nave, în doi ani de război.

Azov şi Iamal sunt două dintre cele patru nave care au scăpat tefere.

Aceste nave de debarcare, care nu pot să fie folosite pentru a reprezenta o ameninţare gravă la adresa zonei de coastă ucrainene la Marea Neagră, joacă un rol logistic esenţial în legarea Rusiei de crimeea.

Moscova dispune de legături terestre, inclusiv feroviare, pentru a înlocui aceste pierderi, atât pe Podul Kerci, peste Strâmtoarea Kerci, cât şi prin teritoriile ocupate în regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.