Donald Trump a urzit un ”compot” pentru a ”truca” alegerile prezidenţiale din 2016, l-au acuzat luni procurorii, în prima zi a dezbaterilor procesului istoric de la New York cu privire la plăţi în vederea muşmalizării unor fapte stânjenitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul act al procesului penal fără precedent al unui fost preşedinte al Statelor Unite, acuzarea a vrut să prezinte mizele dosarului în faţa juriului.

Donald Trump a "orchestrat un complot criminal pentru a falsifica alegerile prezidenţiale din 2016”, iar apoi ”a minţit în documente contabile iar şi iar”, cu scopul de a-l ”ascunde”, a acuzat unul dintre procurorii din Manhattan, Matthew Colangelo, sub privire la miliardarului şi a celro 12 juraţi care urmează să-i decidă soarta judiciară.

”Aceasta este fraudă electorală, pur şi simplu”, a insistat el, în timp ce Donald Trump compare cu privire la 34 de falsificări de documente contabile ale întrepirnderii sale, Trump Organization.

Acuzarea vrea să arate că acest caz merge mult mai departe.

Potrivit procurorilor, aceste presupuse falsuri au permis disimularea, sub acoperirea unor ”cheltuieli judiciare”, plăţii de către fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, a sumei de 130.000 de dolari actriţei porno Stormy Daniels, în schimbul tăcerii asupra unei relaţii sexuale, cu zece ani mai îaninte, cu miliardarul republican, pe când acesta era căsătorit cu soţia sa, Melania.

”Erau miniciuni”, avocatul lui Donald Trump, Michael Cohen, ”nu era plătit pentru serviciile sale. Inculpatul era pe cale să le ramburseze”, a continuat procurorul, în timp ce Donald Trump avea privirea aţintită înainte.

O ”ZI TRISTĂ”

Candidatul republicanilor la preşedinţie în 2024 a sosit la tribunal un pic mai devreme, şi a denunţat, ca de obicei, ”o vânătoare de vrăjitoare” şi o operaţiune politică coordonată de la Casa Albă.

”Aceasta este o zi foarte, foarte tristă pentru America”, a spus el înainte să intre în sala de audieri.

Acest dosar îl ameninţă pe Donald Trump cu o condamnare şi o posibilă pedeapsă cu închisoarea, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, în care speră la o revanşă împotriva lui Joe Biden.

Donald Trump a dezminţit întotdeauna că a avut o relaţie cu Stormy Daniels, iar apărarea sa, care urma să ia cuvântul după procuror, consideră că aceste plăţi ţin de sfera privată.

Însă acuzarea intenţionează să dovedească că este vorba, din contră, despre manevre în vederea ascunderii unor informaţii alegătorilor, cu câteva zile înainte de votul şi victoria strânsă a republicaului împotriva lui Hillary Clinton.

Mai mulţi martori urmează să dezvăluie dedesubturile campaniei şi să povestească că alte acuzaţii jenante au fost muşamalizate cu ajutorul complicităţii unui tabloid american care avea să cumpere informaţiile pentru a nu le publica.

CREDIBILITATE

Juraţii îi vor audia, între alţii, pe Stormy Daniels însăşi şi pe fostul avicat al lui Donald Trump, Michael Cohen, devenit unul dintre cei mai răi inamici ai acestuia.

El este cel care a plătit-o pe actriţă, la cererea patronului său, dă el asigurări, cu banii săi, şi a fost condamnat de justiţie în acest dosar.

Apărarea intenţionează să bombardeze credibilitatea acestui martor, condamnat cu privire la faptul că a minţit în  Congres.

Donald Trump denunţă un dosar gol şi denunţă o persecuţie politică, multiplicându-şi invectivele la adresa judecătorului Juan Merchan şi procurorului Alvin Bragg.

Procurorii i-au cerut judecătorului să-l sancţioneze cu privire la încălcarea interdicţiei de a ataca martori şi juraţi - o problemă care urmează să fie dezbătută marţi.

Prezenţa obligatorie a lui Donald Trump la audieri îl împiedică să-şi desfăşoare campania în mod normal, în timp ce rivalul său, Joe Biden, încearcă să marcheze puncte acţionând pe teren.

Sâmbătă, republicanul a fost nevoit să-şi anuleze un miting în North carolina, din vremea vremii nefavorabile.

Mizele sunt cu atât mai importante cu cât acest proces ar putea să fie singurul care să se încheie înaintea alegerilor prezidenţiale dintre cele patru dosare penale care-l vizează pe Donald Trump.

El este acuzat în justiţia federală, la Washington, de ”complot împotriva instituţiilor americane” cu privire la presupuse tentative ilegale de răstunare a rezultatului alegerilor din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.