Diplomatul american cu rangul cel mai înalt care se ocupă de Asia de Est, Daniel Kritenbrink, se află la Beijing şi a discutat cu omologii chinezi despre evoluţiile din Orientul Mijlociu, Marea Chinei de Sud şi problemele legate de Taiwan, a anunţat luni Departamentul de Stat, acesta fiind cel mai recent efort al celor două ţări de a-şi stabiliza legăturile dificile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, s-a întâlnit cu viceministrul chinez de externe Ma Zhaoxu, precum şi cu directorul adjunct al Biroului de la Beijing pentru relaţia cu Taiwanul, Qiu Kaiming, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat despre vizita prevăzută pentru perioada 14-16 aprilie.

Oficialii, inclusiv directorul principal al Consiliului Naţional de Securitate al SUA pentru China şi Taiwan, Sarah Beran, şi ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, au discutat despre chestiuni bilaterale, regionale şi globale, inclusiv despre Orientul Mijlociu, sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei, chestiuni legate de Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud şi Coreea de Nord, a precizat Departamentul american de Stat.

"Vizita se bazează pe diplomaţia recentă la nivel înalt cu RPC (China - n.r.) pentru a gestiona domeniile de diferenţă, precum şi domeniile de cooperare, reducând în acelaşi timp riscul unor calcule greşite", a precizat diplomaţia americană.

Comunicatul a oferit puţine detalii despre discuţii, menţionează Reuters.

Deşi oficialii americani spun că în mare parte s-au normalizat canalele de comunicare cu Beijingul, după luni de tensiuni crescute, ei au avertizat, de asemenea, că sprijinul chinez pentru războiul Rusiei din Ucraina pune în pericol stabilizarea legăturilor.

Întâlnirile americano-chineze au loc înainte de învestirea, prevăzută în mai, a noului preşedinte din Taiwanul guvernat democratic, pe care Beijingul îl revendică ca fiind teritoriul său, şi după ce săptămâna trecută SUA au organizat reunini la nivel înalt atât cu Japonia, cât şi cu Filipine, care s-au concentrat pe respingerea Chinei în Marea Chinei de Sud şi în alte părţi de dispută.

În cadrul întâlnirilor cu Filipine, SUA şi-au reiterat sprijinul "de nezdruncinat" pentru Manila, în contextul disputei maritime dintre Filipine şi China în Marea Chinei de Sud, în care au existat mai multe confruntări tensionate în ultimele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.