Liderii Uniunii Europene se reunesc vineri la reuniunea informală a Consiliului European din La Valletta într-o încercare de a revigora blocul comunitar în faţa ameninţărilor multiple, de la criza migraţiei, până la acţiunile administraţiei Donald Trump şi apropierea Brexitului, relatează France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este ultima dintr-o serie de reuniuni de criză după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE. De asemenea, toţi cei 28 de lideri ai ţărilor membre vor participa, iar agenda de discuţii se va concentra pe migraţie având în vedere posibilitatea unui nou val migratoriu pe ruta Libia-Italia.

”Principalul nostru obiectiv pentru acest summit este să îndepărtăm valul migratoriu ilegal dinspre Libia spre Europa. Aceasta este singura modalitate de a opri moartea oamenilor în deşert sau pe mare”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La a doua parte a discuţiilor din La Valletta nu va participa premierul britanic Theresa May, întrucât ceilalţi 27 de lideri europeni vor discuta despre pregătirea ieşirii Marii Britanii din UE, precum şi despre organizarea în martie a summitului de la Roma, care va marca împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma - piatra de temelie a Uniunii Europene.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre problemele internaţionale cu care se confruntă blocul comunitar, în special despre acţiunile administraţiei Donald Trump.

Donald Tusk a avertizat în ultima săptămână că Donald Trump reprezintă o ameninţare la adresa UE de aceeaşi natură ca proliferarea populismului, autoritatea Chinei şi agresiunea Rusiei.

Preşedintele Consiliului European a precizat într-o scrisoare că aceşti factori ”precum şi ultimele declaraţii îngrijorătoare ale administraţiei americane prezintă un viitor extrem de imprevizibil”.

Însă, Donald Trump ar putea să reprezinte o nouă şansă pentru realizarea unui front comun european după Brexit. În vreme ce protecţionismul promovat de noua administraţie americană ar putea să promoveze UE la cârma politicii globale şi a comerţului internaţional, în locul Washingtonului.

Unitatea a reprezentat o valoarea din ce în ce mai rară după criza migraţiei, care a slăbit relaţiile dintre ţările Uniunii Europene.

Ruta Libia-Italia a devenit cea mai presantă problemă pentru liderii europeni, după ce acordul semnat de Bruxelles şi Ankara a reuşit să reducă cu 98% numărul migranţilor pe ruta Turcia-Grecia.

Preşedintele Klaus Iohannis va reprezenta România la reuniunea informală a Consiliului European din La Valletta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.