Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a rostit o scurtă declaraţie la începerea reuniunii liderilor puterilor europene, la Bruxelles, după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Vă prezentăm în continuare textul integral al declaraţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conştient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic şi nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie.

Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu un moment pentru reacţii istorice. Vreau să îi asigur pe toţi că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

După cum ştiţi, UE nu este un proiect numai de vreme bună. În ultimele două zile am vorbit cu toţi liderii UE, adică premieri şi preşedinţi, precum şi cu şefii instituţiilor UE, despre posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri pot să spun că suntem hotărâţi să ne păstrăm unitatea ca 27. Pentru noi toţi, Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun.

Aş vrea să vă dau asigurări şi că nu va exista un vid legal. Până când Marea Britanie va ieşi oficial din UE, toate normele europene vor continua să se aplice în şi vizând Marea Britanie. Aceasta înseamnă drepturi şi obligaţii.

Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi prevăzute în tratate. Pentru a discuta detaliile altor proceduri le-am propus liderilor o întâlnire neoficială a celor 27, în marja summitului Consiliului European. Şi le voi propune liderilor să lansăm o reflecţie mai amplă vizând viitorul Uniunii noastre.

Este adevărat că ultimii au fost cei mai dificili în istoria Uniunii noastre, dar o să îmi amintesc întotdeauna ce îmi spunea tatăl meu: Ce nu te ucide, te face mai puternic", a declarat Tusk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.